Ce sunt lichenii?

licheni-brad

Lichen comun-Pseudevernia furfuracea-Common epiphytic lichen

Lichenii sunt o asociere simbiotica intre o alga verde si o ciuperca. Cel mai des sunt intalniti pe ramurile copacilor, dar apar si pe sol sau stanci. Aceasta simbioza intre alge si ciuperci ofera lichenilor caractere si proprietati diferite fata de caracterele celor doua organisme luate separat. Simbioza la licheni a fost pentru prima data descrisa in 1875 de biologul elvetian, Simon Schwendener. Acesta afirma ca exista peste 13500 de specii de ciuperci care pot forma licheni, iar majoritatea dintre ele nu exista in natura sub forma libera. Din aceasta cauza au fost discutii intre cercetatori, unii dintre ei considerand lichenii organisme unice si nu simbioze, insa teoria nu a fost 100% demonstrata.

pseudevernia

Exista mai multe tipuri de licheni, corpul acestora se numeste tal si poate fi crustos, foliaceu (frunzos) sau fruticulos. Ultimele doua categorii de tal se fixeaza pe ramurile copacilor, iar talul crustos este adesea intalnit fixat pe roci. Inmultirea lichenilor este si ea foarte interesanta. Sporii ciupercii din componenta lichenului se vor imprastia in mediu unde, ajungand pe substrat, germineaza si dau nastere unor hife. Aceste hife cand vor intalni celulele algelor vor forma un nou lichen, in acest moment avand loc simbioza. Pentru a putea intelege mai bine trebuie sa ne imaginam hifele ciupercii ca o retea cu ochiuri. In ochiurile retelei se fixeaza celulele algei si astfel se formeaza o structura solida cu caractere noi.

pseudevernia furfuracea

Ambele componente au un rol important: de exemplu, ciuperca ofera apa si saruri minerale, iar alga, fiind capabila de fotosinteza, ofera substante organice lichenului. Datorita acestui fenomen cele doua se afla intr-o relatie de simbioza, fiecare component avand ceva de castigat.

pseudevernia furfuracea 2

Lichenii sunt structuri complexe si au o serie de caractere si proprietati deosebite. In regiunile nordice lichenii sunt hrana pentru reni fiind o alternativa buna cand nu gasesc altceva de mancare. Sunt folositi si ca indicatori biologici, fiind foarte sensibili la poluare, cresterea lor se reduce semnificativ in zonele cu o atmosfera poluata in special cu dioxid de sulf si metale grele.

licheni

De asemenea, unii licheni au proprietati terapeutice. Substantele componente se numesc substante lichenice si se datoreaza simbiozei. In lipsa ei acestea nu exista in niciuna din cele doua  componente ale lichenului. Substantele lichenice au actiune antibiotica si sunt folosite in industria farmaceutica la prepararea unor medicamente. Tot din aceste substante se extrag cateva amine aromatice care folosesc la fabricarea esentelor de parfum.

lichen

Lichen comun-Pseudevernia furfuracea-Common epiphytic lichen

Cel mai intalnit lichen din Romania este Pseudevernia furfuracea sau lichenul comun. Are tal foliaceu, creste aproximativ 10 cm si are forma ramificata. Este des intalnit pe ramuri de molid sau brad si mai rar se fixeaza pe roci. Acesti licheni nu afecteaza arborele in mod special, dar cand se dezvolta din abundenta pot favoriza uscarea crengii pe care se afla.

usnea barbata

Matreata bradului-Usnea barbata-Old man`s beard

Un alt exemplu de lichen este Usnea barbata sau matreata bradului. Numele popular i-a fost dat dupa locul in care se formeaza si anume pe trunchiul si crengile brazilor, foarte rar fiind intalnit pe alt tip de arbore. Acesta se prezinta sub forma unor ramificatii lungi si foarte subtiri de culoare verde-cenusiu. Matreata bradului are proprietati antitumorale fiind folosit in tratamentul homeopatic al cancerului. Totusi, inainte de a folosi extractele de licheni este recomandat sfatul medicului. Substantele lichenice sunt puternice si adesea specii ale genului Usnea sunt confundate cu specii ale genului Alectoria a caror tal este foarte asemanator, dar proprietatiile sunt diferite.

matreata bradului

Adela Teban

 

 

Secretul macesului-Dog rose

4

Maces-Rosa canina-Dog rose

Familia Rosaceae este o familie de plante cu raspandire foarte larga in toata lumea. Cuprinde peste 3500 de specii cunoscute dupa denumirea populara de trandafiri. Unul dintre genurile familiei este Rosa despre care se spune ca ar avea o vechime de peste 35 milioane de ani, conform fosilelor descoperite. Dintre cele 300 de specii ale acestui gen voi vorbi astazi despre una singura si anume, Rosa canina.

12

Rosa canina sau macesul este un arbust spinos, care creste spontan la noi in tara si care este folosit in scop alimentar si medicinal. Este originar din Europa, atinge inaltimi cuprinse intre 1 si 5 m, iar tulpina sa este acoperita de spini, fapt care ingreuneaza foarte mult recoltarea fructelor.

3

Fructul, denumit maceasa, face ca aceasta planta sa fie cu adevarat deosebita. Contine un complex urias de vitamine printre care : A, B1, B2, C, E, K si P. Aportul vitaminei C pe care acest fruct il aduce organismului este de 2000 mg la 100 g de fruct, o cantitate mult mai mare comparativ cu citricele si ele cu continut bogat de vitamine.

5

Cura cu macese este un adevarat izvor de sanatate pentru organismul uman, iar aceste fructe pot fi consumate in diferite forme. Ceaiul, de exemplu, ajuta la tratarea afectiunilor hepatice, intoxicatiilor alimentare si amelioreaza febra. De asemenea, fructele sunt folosite si in simplu scop alimentar datorita gustului lor special. Din fructe bine coapte se prepara o pasta, denumita in Transilvania „hece-pece ” sau „hecium-pecium”, denumire cu origine austro-ungara. Aceasta pasta sta la baza gemului de macese cu gust dulce acrisor, foarte potrivit pentru un mic dejun sanatos.

6

Macesul este raspandit in Romania, in special in zonele de munte, datorita acestui fapt este considerat (neoficial) floare nationala a Romaniei alaturi de bujorul salbatic si floarea de colt. In Noua Zeelanda, insa, este o specie invaziva care distruge vegetatia locala si nu este deloc agreat de catre ecologii din zona.

87

Foarte mare amprenta a lasat acest tip de trandafir in perioada medievala in Europa, fiind folosit ca simbol heraldic pe diferite catedrale. Exista si o legenda care spune ca pe peretele catedralei Hildesheim din Germania, creste un maces de aproximativ 1000 de ani. Astazi este simbol oficial al comitatului Hampshire din Marea Britanie.

 

Adela Teban

Floarea regilor-Fleur de lis

DSC_3853

Crin portocaliu-Lilium bulbiferum-Lily

Crinul este o floare din familia Liliaceae. Aceasta familie cuprinde peste 100 de specii , toate cunoscute dupa denumirea populara de crin. Crinul este originar din China si Japonia, dezvoltandu-se foarte bine in regiunile temperate de Nord. Este o planta erbacee care creste aproximativ 150 cm, iar o singura tulpina poate sustine aproximativ 20 de flori. Cele mai intalnite varietati sunt : crinul alb (Lilium candidum), portocaliu (Lilium bulbiferum), imperial (Lilium regale) si crinul de padure (Lilium martagon) care este o planta protejata in Romania fiind gasita doar in cateva zone izolate de munte.

DSC_3903DSC_3882

Parfumul lor puternic si frumusetea deosebita le-au adus crinilor un renume in toate colturile lumii. Floarea de crin este un simbol puternic al regalitatii, datorita faptului ca tulpina plantei sta dreapta intotdeauna si nu poate fi indoita, doar rupta. Acest fapt simbolizeaza dreptatea si puterea, un statut demn de un rege.

DSC_3899DSC_3866

In Evul Mediu, crinul era denumit „floarea regilor” fiind folosit de multe case regale ca simbol pe blazon sub denumirea „fleur-de-lis”. Cel mai des apare la familiile nobiliare franceze. Prima data a fost folosit in 1211 pe un blazon, crinul fiind desenat cu 3 petale in sus, simbolizand o coroana de rege. De asemenea in vremuri mai indepartate, la greci si romani, floarea de crin era asociata cu zeita frumusetii si era oferit ca dar de logodna, reprezentand puritate si iubire neconditionata.

DSC_3865DSC_3860

Mai putin cunoscute sunt proprietatile plantei. Unele specii sunt comestibile, cum este de exemplu crinul alb. Bulbii acestuia sunt recoltati, iar apoi sunt extrase uleiurile esentiale pentru tratarea afectiunilor dermatologice. Extractele de crin sunt folosite in industria cosmetica pentru produse cu efect calmant impotriva iritatiilor si arsurilor usoare.

DSC_3858

Daca va doriti o floare care sa va innobileze aspectul gradinii, crinul va fi mereu o alegere potrivita. Pe langa frumusetea si parfumul pe care il ofera, este si usor de ingrijit. Planta este rezistenta si poate fi plantata atat la umbra cat si la soare, iar bulbii nu necesita replantare, acestia pot fi lasati in acelasi loc timp de aproximativ 5 ani.

 

Adela Teban

Istoria inului-The flax plant

Inul este una dintre cele mai importante plante pentru industria textila. Face parte din familia Linaceae care are aproximativ 250 de specii. Cea mai importanta specie este Linum usitatissimum sau inul cultivat. Este o planta erbacee, folosita in culturile de in, dar creste si salbatic in anumite zone. Atinge o inaltime de 1 m si prezinta flori albastre. Inul are origine mediteraneana si din cele mai vechi timpuri a fost cultivat pentru tesaturi si pentru semintele sale bogate in uleiuri, folosite in scop medicinal sau alimentar. Perioada de inflorire este iunie-iulie, iar in august dupa ce tulpina devine galbena se poate recolta.

6

In – Linum usitatissimum – Flax plant

Istoria inului incepe cu foarte mult timp in urma. Primele descoperiri au fost facute in Georgia (SUA), in pestera Dzudzuana, unde au fost gasite bucati de in tesut si noduri de panza fosilizate, datand de acum 30.000 de ani. Se presupune ca de atunci oamenii au folosit inul salbatic pentru a produce diferite tesaturi. Cultivarea inului a inceput, insa, mai tarziu. Cateva fosile reprezentand seminte de in de acum 9000 de ani au fost gasite recent in Tell Ramad, Syria, iar mai apoi au fost facute noi descoperiri in Elvetia, Germania, India si China toate constand in seminte sau bucati de tesaturi fosilizate datand din aceeasi perioada, aproximativ acum 5000 de ani. Acest lucru demostreaza ca de atunci inul a inceput sa fie cultivat, iar oamenii incet, incet i-au invatat tainele indiferent in ce colt de lume se aflau. Toti aflasera de proprietatile inului.

3

Inul a fost cultivat progresiv, atingand un apogeu in Egiptul antic. Pe peretii piramidelor au fost desenate hieroglife reprezentand oameni care recoltau in. Cel mai utilizat era in procesul inhumarii, persoanele decedate erau invelite in bucati de in, devenind mumii. Tot in Egiptul antic doar preotii aveau voie sa poarte in, acesta fiind un simbol al puritatii. Dupa perioada antica, industria tesaturilor din in a avut o decadere uriasa. Pana in secolul XX inul a fost vandut foarte ieftin, dar dupa aparitia fibrelor sintetice pe piata, cele naturale si-au recapatat valoarea, unele fiind vandute ca produse de lux.

2

Pe langa utilizarea textila, inul are si alte intrebuintari. Semintele sale sunt foarte bogate in uleiuri nutritive. Acestea pot fi folosite in scop medicinal pentru calmarea inflamatiilor tubului digestiv, are actiuni antitusive, scade colesterolul si trigliceridele si este foarte bogat in vitamina F. De asemenea semintele se folosesc la diferite preparate culinare, iar pictorii folosesc uleiul pentru asa numita pictura „in ulei” sau pictura pe sticla.

1

Inul este o planta complexa cu o istorie bogata care sta la baza industriei textile. Mai mult decat atat, este emblema Irlandei de Nord, a fost imprimat pe moneda de o lira in Marea Britanie si este considerat floare nationala a statului Belarus.

 

Adela Teban

10 beneficii ale florilor de soc-Elderberry

Sambucus nigra sau socul dupa denumirea sa populara, este un arbust din familia Adoxaceae foarte cunoscut in Romania. Este nativ in Europa, dar a fost gasit si in Africa sau Asia. Aceasta planta este folosita in scopuri medicinale, desi este otravitoare pentru mamifere. Cu exceptia florilor si a fructelor coapte, toata planta este toxica datorita unei substante pe care o contine numita sambunigrina, de asemenea scoarta arbustului contine din abundenta oxalat de calciu, otravitor pentru organism.

8

Soc-Sambucus nigra-Elderberry

6Revenind la florile socului, cu siguranta ati gustat socata, bautura racoritoare preparata din aceste flori. Dupa inflorire, in lunile aprilie-mai, marginile de drum si padure sunt puternic parfumate de mirosul socului. Pe langa racoare si placere, socata ofera si o puternica doza de sanatate, socul fiind considerat unul dintre cei mai puternici detoxifianti din natura. Este recomandat sa profitam de florile acestuia deoarece le putem culege doar primavara.

53Florile contin multa vitamina C si saruri minerale cu ajutorul carora organismul se poate apara impotriva multor afectiuni. Iata 10 dintre cele mai importante beneficii pe care socul le produce corpului uman.

  1. In digestie ajuta prin stimularea tractului intestinal
  2. Combate infectiile renale si urinare
  3. Este indicat in tratarea racelii si a gripei deoarece scade febra si intareste sistemul imunitar
  4. Amelioreaza sinuzita si bronsita
  5. Are efect hipocolesteremiant, scazand nivelul de colesterol din sange
  6. Durerile reumatice pot fi ameliorate cu comprese imbibate in ceai de soc
  7. Calmeaza nevralgiile
  8. Previne infectiile gingivale
  9. Este antiinflamator, antiseptic si antialergic
  10. Fructele coapte ajuta la eliminarea toxinelor din corp marind activitatea glandelor sudoripare

97Pentru a beneficia de toate proprietatile acestei plante, se prepara suc, ceai sau diferite siropuri si tincturi din flori proaspete sau uscate si din fructe foarte bine coapte.

Adela Teban