Orhidee-o poveste despre frumos

Printre cele mai cunoscute flori in intreaga lume sunt orhideele, fiind apreciate in special pentru frumusetea lor. Florile din familia Orhidaceae sunt raspandite in toata lumea atat in climatul temperat cat si tropical. Majoritatea sunt specii salbatice, care prezinta un grad ridicat de hibridizare naturala, spontana, caracter care le ajuta sa evolueze rapid, numarul speciilor fiind in crestere. Actual se cunosc peste 19.000 de specii, dintre care foarte multe sunt cultivate pentru diferite scopuri. Pe langa valoarea ornamentala pe care o au, orhideele poseda si alte proprietati.

0start
Phalaenopsis spp.- Garden by the bay, Singapore

Desi varietatea lor este uriasa, doar o singura specie este folosita in scop alimentar: vanilia (Vanilla planifolia). Vanilia este originara din Mexic, traind in padurile tropicale. Dupa ce planta este polenizata, ovarul se supune unui proces de fermentatie, formandu-se astfel esenta de vanilie. Un alt aspect mai putin cunoscut este ca vanilia, pe langa gustul placut are si un efect afrodisiac.

 

Unele specii nu sunt insa foarte placute. Orhideele polenizate de muste, ne tin la distanta de ele, avand un miros extrem de neplacut, semanand cu un cadavru si nu cu o floare. De asemenea exista specii medicinale, cum ar fi Orchis militaris folosita in special in China, dar si in Europa inca din evul mediu.

5

4

3
Phalaenopsis spp. – Garden of the bay, Singapore

Printre cele mai speciale au depasit adevarate recorduri cum ar fi floarea de Eulophia care are o inaltime de 3m sau Paphiopedilum 1,5m . De asemenea capsula orhideelor poate contine intre 1,5 si 2 milioane de seminte, astfel se poate afirma ca semintele a doua generatii de plante ar putea umple jumatate de pamant cu orhidee, daca toate semintele ar germina. Din pacate foarte putine supravietuiesc, dezvoltand noi plante.

2
Paphiopedilum spp.-Garden by the bay, Singapore

Cele mai multe sunt insa apreciate pentru valoarea ornamentala pe care ne-o ofera. Specii din genul Phalaenopsis se gasesc cel mai des in ghivecele noastre. Pentru frumusetea lor speciile genului Cattleya au fost considerate embleme nationale cum ar fi: C.labiata in Brazilia, C.trianae in Columbia, C.skinneri in Costa Rica si C.mossiae in Venezuela, de asemenea un hibrid natural al speciei Vanda tessellata a devenit floare nationala pentru Singapore, denumita „Vanda Miss Joaquim”.

 

 

Sa nu uitam de orhideele din Romania. Exista si la noi in tara orhidee spontane; in etajul montan si submontan, pe pajisti vom gasii exemplare cum ar fi Orchis maculata, Nigritella rubra (sangele voinicului) sau Cypripedium calceolus (papucul doamnei) protejate de lege fiind din ce in ce mai rare. Speciile din Romania sunt mai mici, dar extrem de parfumate.

11698567_484559638371070_6495032116555971851_n
Orchis maculata-Belis, Romania

Aceasta prezentare a orhideelor este sumara, subiectul merita tratat mult mai in detaliu, dar cu acest prim articol sper sa trezesc curiozitatea iubitorilor de natura si de frumos si va invit la o lectura mai aprofundata despre acest capitol din lumea florilor.

 

Adela Teban

17 gânduri despre „Orhidee-o poveste despre frumos

  1. Hi Adela. Flowers brighten our planet Orchids have their own special beauty. Thank you for calling by and wanting to follow my poetry adventures. So nice to meet you. I am very interested in all things paranormal and Observing life. Writing keeps me sane and alive! Be Safe and Well. Peace and Best Wishes. The Foureyed Poet.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s