Cafea Kopi Luwak

Cea mai cunoscuta bautura energizanta la nivel mondial este cafeaua. Ea se prepara din semintele arborelui de cafea (Caffea arabica) care se gasesc doua la numar in fructul acestuia. Fructul este o drupa rosie de marimea unei cirese.

Interesant este faptul ca din aceeasi planta se poate face atat cafeaua simpla arhicunoscuta care este la indemana oricui cat si cea mai scumpa si rara cafea din lume, cafeaua Kopi Luwak sau „cafeaua pisicii”.

DSC_3576
Arborele de cafea (Caffea arabica)
DSC_3580
Fructul arborelui de cafea

Arborele de cafea creste in zone tropicale si subtropicale unde vom gasi de asemenea un animal mai putin cunoscut care indrageste aceasta planta. Este vorba despre zibeta asiatica (Paradoxurus hermaphroditus), un mamifer nocturn din familia Viverridae, de talie medie, culoare maronie si pete albe pe fata. Aceste animal este numit de localnici luwak, iar cu ajutorul lui se poate obtine cel mai sofisticat sortiment de cafea.

DSC_3842
Zibeta asiatica-luwak (Paradoxurus hermaphroditus)

DSC_3565

DSC_3840

Aceasta cafea a aparut cand localnicii asiatici au observat ca zibeta se hraneste doar cu fructele cele mai rosii, cele mai coapte si sanatoase, iar in excrementele sale au gasit aceste boabe nedigerate complet, mai degraba transformate.

DSC_3590.JPG

In tubul digestiv al animalului sub actiunea unor enzime (proteaze) anumite proteine din fruct sunt distruse, astfel dispare aroma amara pe care o are cafeaua obisnuita. Dupa ce sunt eliminate, in excremente boaba de cafea este inca protejata de o membrana pe care culegatorii o curata. Boabele se spala, se lasa la uscat apoi se prajesc.

DSC_3569.JPG

Odata prajita cafeaua se macina si se prepara bautura in mod obisnuit. Gustul cafelei Kopi Luwak este mai fin, usor caramelizat, dar taria cafelei este la fel cu una obisnuita. Pe an se produc doar cateva tone din aceasta cafea deoarece zibeta asiatica este un animal din ce in ce mai rar.

DSC_3588.JPG

Pe langa gustul special, raritatea boabelor ii ridica pretul, aceasta bautura devenind o delicatesa si implicit cea mai scumpa cafea din lume.

Adela Teban

Reclame

26 de gânduri despre „Cafea Kopi Luwak

   1. Adela, bănuiam că ai contingență cu domeniul.
    Sfat: scrie tot ce postezi, ca și cum ar fi cartea!
    Te obligă la rigoare, stil și acuratețe.
    Ai deja o exprimare atrăgătoare, plăcută, și o abordare de narator competent.
    Succes!
    O mică indiscreție:
    ce ți-a plăcut la blogul meu?
    Cu simpatie, 🙂
    Onu

    Apreciază

   2. Multumesc pentru sfat, cat despre blog pot spune ca este frumos scris, de actualitate, desi nu urmaresc la tv prea multe emisiuni din lipsa de timp, mai citesc cate un articol de genu si ma face curioasa sa aflu ce se mai petrece prin lumea asta, parca ar fi o revista buna cu care ma delectez la un ceai, cuvantu „nectar” descrie blogul perfect. Aveti idei interesante.

    Apreciat de 2 persoane

 1. Hey! Bună! Ai un blog frumos aici 😉
  Știam câte ceva despre această cafea din filmul „The bucket list”. Trebuie să-l vezi dacă nu l-ai văzut deja. Interesantă povestea acestei cafele. Care, probabil, va dispărea odată cu zibeta, un animal superb pe cale de dispariție 😦
  Mă bucur că te-am întâlnit Ș)
  💐

  Apreciat de 1 persoană

 2. Hi Adela,
  Thank you for following my photography blog: http://throughharoldslens.com. I hope you enjoy your journey.
  To launch your travels, find a Country or find a Genre, “click” and jump aboard. Or, here’s a few “Quick Links” to some of my favorites, from over 400 photographic posts, on Through Harold’s Lens:
  “Shaken! Not Stirred”(Sweden)
  http://throughharoldslens.com/2013/09/13/shaken-not-stirred-european-tour/
  “Maiden Mild” (Poland)
 http://throughharoldslens.com/2013/06/12/maiden-mild-european-tour/
  “Where Spirits Soar” (Chile)
  http://throughharoldslens.com/2014/01/25/where-spirits-flow-musicians-of-our-world/
  On behalf of the entire Creative Team at Through Harold’s Lens, my trusty sidekicks, Mr. Mirrorless Sony, Mr. SLR Nikon, his brother Mr. Pen Pal and myself, we wish you fun and safe travels.

  Best,
  Harold
  https://www.facebook.com/haroldmetcalfgreensr

  Apreciat de 1 persoană

 3. Hi Adela. Think I would rather have the coffee the animal had not passed through its digestive system. But it does have good taste. I drink a lot of coffee while writing and listening to music in a Costa store near the M4 in Wiltshire UK. Thank you for liking my poem Crash! Really appreciate it. Peace and Best Wishes. The Foureyed Poet.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s