Couroupita guianensis sau arborele ghiulea de tun este o planta originara din America centrala si face parte din familia Lecythidaceae. Numele arborelui este dat de fructele sale care au forma de ghiulea si sunt foarte grele, iar atunci cand cad pe sol produc o explozie zgomotoasa.
Acest arbore atinge inaltimea de 30 m si are diferite proprietati. Fructul sau este hrana potrivita pentru porci si alte animale domestice, de asemenea este comestibil si pentru om, dar nu foarte apreciat din cauza mirosului extrem de neplacut.

Bastinasii amazonieni il considera planta medicinala, un extract din diferite parti ale arborelui il folosesc pentru a trata raceli, hipertensiune sau inflamatii. Se spune ca si unele tumori sau chiar malaria ar putea fi vindecate cu ajutorul acestei plante. Coaja fructului este si ea folosita de localnici pentru confectionarea unor vase, fiind foarte rezistenta.
Arborele ghiulea de tun are o arhitectura a florii particulara. Aceasta se aseamana cu capul unei cobre, motiv pentru care este considerata de hindusi o planta sacra. Copacul este cultivat in general langa templele lui Shiva, fiind o reprezentare a zeului Naga, regele cobra.
Adela Teban
Frumos si interesant, asa cum ne-ai obisnuit! 😘🍀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Despre acest copac nu auzisem pana acum. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
I would be scared to stand under it!
ApreciazăApreciază
De ce oare FRUCTUL explodeaza cand ia contact cu pamantul ? 🙂
Doar pentru faptul ca arborele are peste 30 de metri ?? 🙂 🙂
Seara faina Adela ! 🙂
Aliosa.
ApreciazăApreciază
Fructele au coaja foarte tare, iar atunci cand cad de la inaltime se sparg si zgomotul produs este asemanator cu o explozie. Nu am gasit momentan alta explicatie :).
ApreciazăApreciază
Este o explicatie destul de buna ! 🙂
Multumesc ! 🙂
Aliosa.
ApreciazăApreciază
très jolies photos….bon week-end…bisous

ApreciazăApreciat de 1 persoană
Merci beaucoup!
ApreciazăApreciază