Arborele ghiulea de tun-Cannonball tree

Couroupita guianensis sau arborele ghiulea de tun este o planta originara din America centrala si face parte din familia Lecythidaceae. Numele arborelui este dat de fructele sale care au forma de ghiulea si sunt foarte grele, iar atunci cand cad pe sol produc o explozie zgomotoasa.

Acest arbore atinge inaltimea de 30 m si are diferite proprietati. Fructul sau este hrana potrivita pentru porci si alte animale domestice, de asemenea este comestibil si pentru om, dar nu foarte apreciat din cauza mirosului extrem de neplacut.

DSC_2447
Arbore ghiulea de tun – Couroupita guianensis

Bastinasii amazonieni il considera planta medicinala, un extract din diferite parti ale arborelui il folosesc pentru a trata raceli, hipertensiune sau inflamatii. Se spune ca si unele tumori sau chiar malaria ar putea fi vindecate cu ajutorul acestei plante. Coaja fructului este si ea folosita de localnici pentru confectionarea unor vase, fiind foarte rezistenta.

DSC_2445

Arborele ghiulea de tun are o arhitectura a florii particulara. Aceasta se aseamana cu capul unei cobre, motiv pentru care este considerata de hindusi o planta sacra. Copacul este cultivat in general langa templele lui Shiva, fiind o reprezentare a zeului Naga, regele cobra.

 

Adela Teban

 

8 gânduri despre „Arborele ghiulea de tun-Cannonball tree

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s