Testoase in pericol-Turtles endangered

Protejarea testoaselor a devenit in ultimii ani un caz foarte mediatizat, foarte multi biologi, ecologi si naturalisti incearca din rasputeri sa protejeze ouale de testoasa. Desi ele nu sunt pe cale de disparitie, sunt totusi in pericol.

1
Testoasa verde-Chelonia mydas- The green sea turtle

Cunoscutele animale cu carapace sunt intalnite atat pe uscat, testoasele terestre, cat si in apa, testoasele acvatice. Nici una din cele doua tipuri nu sunt mai putin afectate, ambele prezentand un grad ridicat de amenintare. Motivele pentru care sunt protejate aceste reptile sunt nenumarate. In primul rand contaminarea apei cu diferite substante toxice le distruge habitatul, ele suportand un nivel foarte scazut de poluare. De asemenea viata le este pusa in pericol din cauza pescarilor care prind testoasele in plasele lor, ignorand de cele mai multe ori zonele cu restrictie pentru pescuit. Pe langa activitatea omului, si unele aspecte naturale le sunt defavorabile. Testoasele isi depun ouale pe plaje in nisip, iar puii fiind foarte mici si fragili, nu toti reusesc sa ajunga inapoi in mare. De cele mai multe ori ouale sunt stranse de ingrijitorii plajelor, pentru amenajarea locurilor turistice sau le sunt oferite bucatarilor. Ouale, fiind comestibile, sunt servite ca delicatese la marile restaurante.

DSC_2736
Caret-Eretmochelys imbricata-The hawksbill sea turtle

DSC_2738

Faptul ca numarul testoaselor este din ce in ce mai mic, iar in unele zone sunt afectate, nu este suficient. Mai departe as dori sa va prezint de ce aceste animale sunt cu adevarat speciale si de ce trebuie protejate indiferent daca sunt sau nu pe cale de disparitie.

2
Testoasa verde-Chelonia mydas-The green sea turtle

Cea mai frumoasa specie marina este testoasa verde, Chelonia mydas. Traieste in Ocean in zona ecuatoriala, are culoare verde si creste in lungime peste un metru. Se hraneste cu alge marine, moluste si mai rar cu meduze. Raportata la lungimea corpului sau, greutatea pe care o poate atinge este uriasa, pana la 300kg. Pentru reproducere depun un adevarat efort, cateodata inoata si 1000km pentru a ajunge pe o plaja linistita unde isi pot depune ouale. Acestea vor ecloza dupa aproximativ 2 luni, dar puii sunt lasati singuri, nu vor fi ingrijiti de parinti. Drumul lor spre mare este anevoios si doar cei mai puternici vor supravietui.

4
Testoase de apa dulce-Pond turtles

Testoasele de apa dulce sunt la fel de sensibile si numarul exemplarelor scade ingrijorator. Sunt mai mici decat cele marine, cel mai des ating lungimi de 15 cm. Au picioare puternice cu gheare, adaptate pentru mers si mai putin pentru inot. Ele prefera marginea lacului intrand in apa mai mult pentru a evita un eventual pradator. Isi depun ouale in scorburi sau in namol, in apropierea lacului, iar puii vor ajunge mai usor in apa comparativ cu testoasele marine care nu au aceasta sansa.

 

 

Testoasele de lac sunt raspandite si in Europa. Le intalnim in Romania cel mai frecvent in zona Dobrogei si Delta Dunarii, unde se alatura unei specii terestre foarte speciala pentru tara noastra si anume testoasa dobrogeana (Testudo graeca).

 

Adela Teban

 

 

Un gând despre „Testoase in pericol-Turtles endangered

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s