Lacul lebedelor-Swan lake

Una dintre cele mai cunoscute si indragite pasari de apa este lebada. Lebada de vara (Cygnus olor) face parte din ordinul Anseriforme si este intalnita in Europa, vestul Asiei si o parte din Orientul Mijlociu. In Europa este o pasare comuna, la fel si in Romania. Fiind in mare parte sedentara, este prezenta in tara atat vara cat si iarna, iar daca este mult prea scazuta temperatura din timpul iernii, se muta in sudul Europei.

DSC_3216
Lebada de vara-Cygnus olor-Mute swan

In Romania cele mai multe cuiburi de lebada au fost gasite in Delta Dunarii, deoarece aceasta specie prefera zonele umede, cu vegetatie bogata, stufarisuri si lacuri cu suprafete mari. Lebada de vara poate fi migratoare, semimigratoare sau sedentara, in functie de mediu si clima. Aceasta pasare nu canta, dar aripile ei produc un sunet puternic care se aude de departe. Duce o viata lunga chiar si in salbaticie, aproximativ 10 ani. Se hraneste cu alge, plante submerse si moluste.

DSC_3215

11227962_10204473802628612_5688173102915198291_n

O caracteristica foarte specifica lebedei este relatie pe care o are cu perechea sa. Fiind o specie monogama, odata ce si-a gasit un partener il pastreaza toata viata. In perioada de imperechere construiesc ambii parteneri cuiburi masive care vor fi pazite de mascul, acesta devenind foarte agresiv in acesta perioada. Femela depune 5-8 oua si le cloceste impreuna cu masculul 30-40 de zile. Odata iesiti din ou, puii sunt dependenti de parinti, acestia au grija de ei chiar si 5 luni dupa eclozare. Puii sunt cenusii si devin complet albi abia dupa 3 ani.

DSC_1706
Pui de lebada (Cygnus olor)

DSC_1705

Lebedele albe sunt foarte cunoscute si apreciate pentru frumusete, insa la fel de speciala este si lebeda negra. Specia Cygnus atratus sau lebada neagra este originara din Australia. Are aproape aceleasi caracteristici ca lebada de vara, deosebindu-se in primul rand prin culoare si prin faptul ca aceasta canta. Lebada neagra comunica in special in perioada de imperechere. De asemenea traiete aproximativ 10 ani, dar poate ajunge si la varsta de 20 ani in captivitate daca conditiile de trai sunt bune.

11143498_10204473798708514_4292011287567917749_n
Lebada neagra – Cygnus atratus– Black swan

Datorita elegantei si frumusetii sale, lebada este un adevarat simbol in diferite culturi. In folclorul Romanesc reprezinta dragostea, puritatea si relatia de cuplu, datorita legaturii puternice pe care o formeaza cu perechea. In cultura celtica lebada este asociata cu zeii solari, Belanus si Lugh. De asemenea o legenda spunea ca oricine intra pe taram celtic se transforma imediat in lebada. Si grecii in mitologie vorbeau adesea despre lebede. Aceste pasari erau dedicate zeilor Apollo si Venus, care aveau un car tras de lebede prin ceruri. Lebedele erau simbolul muzelor si al muzicii. De asemenea Zeus se transforma in lebada pentru a o seduce pe Leda. In simbolistica alchimiei, lebada este asociata cu zeul Mercur, fiind reprezentata de contopirea apei cu focul.

In concluzie lebada este o pasare speciala prin toata natura ei, fiind o oaza de inspiratie pentru artisti si scriitori si un adevarat simbol al frumusetii naturale.

 

Adela Teban

Reclame

8 gânduri despre „Lacul lebedelor-Swan lake

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s