Noi descoperiri-New discoveries

Din lumea reptilelor: Iguana

Iguana este o soparla comuna, originara din Mexic si America de Sud. Are un regim alimentar omnivor, dar cel mai des este ierbivora. Se spune ca iguana este printre cele mai blande reptile si poate fi o alegere buna pentru cei care isi doresc un animal de casa exotic.

CSC_2798

1
Iguana verde-Iguana iguana-Green iguana

Aceste reptile cresc pana la 2 m lungime, cantaresc 8 kg si pot atinge viteza de 32 km/h. In general sunt solitare si traiesc intre 15 si 20 de ani. Iguanele au si cateva caracteristici mai interesante, de exemplu ele pot detecta miscarea de la foarte mare distanta, fapt care le ajuta sa localizeze pradatorul inainte ca acesta sa o observe. Sunt de asemenea si foarte silentioase, iar cu celelalte iguane comunica prin semnale vizuale.

DSC_2662

DSC_2757

Iguanele pot trai atat pe sol cat si in copaci, la inaltimi surprinzatoare. Desi prefera inaltimile, femela este nevoita sa coboare la sol pentru a-si depune ouale, preferand pentru asta locurile umede din apropierea apei. Astfel, daca apare vreun pericol, soparla se va ascunde in apa fiind si o foarte buna inotatoare.

1
Iguana verde-Iguana iguana-Green iguana

DSC_3203

Iguana verde (Iguana iguana) este cea mai comuna, o intalnim in special in Caraibe si Mexic, atat in jungla cat si libera prin parcuri, nefiind periculoasa pentru locuitori sau turisti.

DSC_2457

Noi descoperiri: 

De curand in Fiji s-a descoperit o noua specie de iguana, Brachylophus bulabula. Specia este mai mica decat iguana verde si este protejata, deoarece pana in prezent s-au gasit doar cateva exemplare in apropierea oceanului Pacific.

Brachylophus_bulabula_RobertFisher_sm
Brachylophus bulabula (sursa: http://www.iguanafoundation.org)

O alta specie rara si deosebita este iguana roz, Conolophus marthae. Traieste in insula Isabela din Galapagos pe vulcanul Wolf. Aceasta a fost descoperita pentru prima data in anul 1986, dar este recunoscuta ca specie noua abia dupa anul 2000. Se spune ca Charles Darwin a facut o expeditie pe insula Isabela in 1835, pentru cercetari, cu ajutorul carora avea sa dezvolte mai tarziu teoria evolutionista. A explorat toata insula, dar in lucrarile sale nu apare mentionata aceasta specie deoarece el nu a explorat si vulcanul, fapt care dovedeste existenta reptilei doar in acea zona.

iguana_rosada_wtapia_0124.jpg__707x360_q85_crop
Iguana roz-Conolophus marthae-Pink iguana (sursa: http://www.aboutgalapagos.nathab.com)

Desi Darwin nu o introduce in teoria sa, studiile recente arata ca iguana roz s-a diferentiat de surorile ei ca specie noua in urma cu 5,7 milioane de ani. Astfel, cercetatorii in domeniu informeaza ca specia este foarte rara si trebuie protejata cu strictete. In ultimii ani au fost inregistrati aproximativ 40 de indivizi si se presupune ca intraga populatie nu depaseste 100 de exemplare .

Nu doar iguana roz este o descoperire importanta. In ultimul deceniu au fost inregistrare 20 de specii noi de reptile. Limitandu-ne doar la aceasta categorie de animale, putem demonstra ca o mare parte din biodiversitate este inca necunoscuta.

Adela Teban

Reclame

6 gânduri despre „Noi descoperiri-New discoveries

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s