Steaua din Betleem-Star of Bethlehem

Ornithogalum umbellatum este o floare salbatica din familia Liliaceae. Intalnita frecvent pe marginea drumului, in paduri sau campuri necultivate. Creste la deal si munte pana la 1500 m altitudine si este inflorita din martie pana in mai. Florile sale sunt greu de confundat deoarece sunt albe in forma de stea cu o dunga verde pe partea posterioara a petalei.  Datorita aspectului sau, oamenii au numit-o „steaua din Betleem”, dar este cunoscuta si ca „balusca” sau „ceapa ciorii”.

DSC05036
Ornithogalum umbellatum – Star of Bethlehem

DSC05035

Steaua din Betleem are niste proprietati deosebite. In antichitate era folosita pentru tratarea durerilor de stomac, pana cand medicul Edward Bach ii gaseste o noua proprietate. El spune ca planta are efect calmant si de relaxare a psihicului uman si poate fi folosita in terapia socurilor post traumatice, a depresiei grave si a fricii. Bach a inventat un extract de Ornithogalum si spune ca starile de isterie se pot trata cu o lingurita de sirop tinut sub limba si inghitit, repetand procedura de 3 ori. Astazi, extract de Ornithogalum se gaseste in farmacii sub denumirea de „picaturi de Bach”.

DSC05107

DSC05033

DSC04856

Pe langa proprietatile curative planta este si foarte toxica. Bulbul acesteia contine substante otravitoare, iar daca este inghitit poate provoca varsaturi, febra, dereglarea ritmului cardiac sau chiar stop cardiac daca este consumat in cantitate mare. Steaua din Betleem este dovada vie ca doza face diferenta dintre medicament si otrava, de aceea toate plantele medicinale trebuie consumate cu grija.

DSC04856

DSC04855

Adela Teban

6 gânduri despre „Steaua din Betleem-Star of Bethlehem

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s