Un alt fel de bufnita- Owl butterfly

Caligo eurilochus sau fluturele bufnita este originar din Mexic, Amazon si in general America centrala. Larva fluturelui are gusturi aparte in ceea ce priveste plantele in care prefera sa creasca si sa se hraneasca. Printre acestea se numara cateva specii din genul Musa, floarea de bananier sau Heliconia „falsa pasare a paradisului”.

DSC_3778
Musa spp
h latispatha
Heliconia latispatha

Ambele plante sunt spectaculoase si exotice, iar florile acestora stau deschise cateva saptamani, acest lucru fiind in avantajul insectelor care le consuma nectarul si se adapostesc pe planta.

h psittacorum
Heliconia psittacorum
heliconia rastrata
Heliconia rastrata

Femelele de Caligo depun numeroase oua pe plantele gazda, iar larvele eclozeaza dupa 3-5 zile. Dupa ce cresc, larvele isi cauta un loc pentru a forma pupa si incep metamorfoza. Din pupa va iesi spectaculosul fluture „bufnita”.

DSC_2539
Fluture bufnita-Caligo eurilochus-Owl butterfly

DSC_2538

Este un fluture foarte mare, adesea anvergura aripilor masoara 20 cm. Din cauza marimii aripilor, ei nu pot zbura decat cativa metri si le este greu sa se fereasca de pradatori, totusi cand stau pe scoarta copacilor sunt bine camuflati datorita desenului de pe spate.

DSC_2536

DSC_2578

Acesti fluturi sunt valorosi pentru colectionari, dar mai valorosi sunt in natura cand zboara de pe o floare de bananier pe alta.

 

Adela Teban

11 gânduri despre „Un alt fel de bufnita- Owl butterfly

  1. Dacă ai şti în ce hal am sărit când am văzut prima dată unul de-ăsta cum se dă la mine!!! Ai fi zis că am văzut balaurul! Face un zgomot când zboară, din cauza aripilor, de ai senzaţia că e ceva care, cu siguranţă, are gânduri groaznice şi necurate cu tine.
    Mi-a intrat, odată, în casă, şi o molie de-aia de noapte. Cât o vrabie! Se lovea de pereţi şi făcea o gălăgie de credeai că pică tencuiala iar umbra pe care o arunca lampa de citit era absolut terifiantă. După aia, m-am obişnuit cu ele…

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s