Dumbraveanca-The European roller

Coraciiformele sunt pasari medii, cu cioc puternic,pene dure si intens colorate. Traiesc in principal in zonele tropicale, dar si la noi in tara este intalnita o specie din acest grup. Dumbraveanca (Coracias garullus), pasare descrisa pentru pima data de Linnaeus in 1758. Are aproximativ 30 cm si pene frumos colorate, iar anvergura aripilor masoara 55-60 cm. Recunoastem aceasta pasare in special dupa coloritul penelor care sunt albastre pe aripi si abdomen si maro pe spate, iar intre femela si mascul nu exista dicromism sau dimorfism sexual, acest lucru ne spune ca nu se deosebeste femela de mascul nici prin forma si nici prin culoare.

17539528909_3b166a2b98_h
Dumbraveanca-Coracias garrulus-The European roller

Dumbraveanca indrageste locurile calde si padurile batrane cu arbori mari unde se ascunde in scorburi alaturi de perechea sa. Aceasta pasare fiind monogama, are un singur partener toata viata. Femela depune aproximativ 5 oua care vor fi clocite 20 de zile de ambii parinti. Regimul alimentar este preponderent insectivor atat pentru pui cat si pentru adulti.

19706633043_5698aa9296_c
Dumbraveanca-Coracias garrulus-The European roller

Pasarea este migratoare si oaspete de vara la noi in tara. O intalnim cel mai des in zona Deltei Dunarii si in special in sudul tarii, dar au fost gasite cateva exemplare chiar si in Transilvania. In general este raspandita in Europa de Sud pana in Africa de Nord si cateva regiuni din Asia.

19980992405_c16756a23f_h
Dumbraveanca-Coracias garullus-The European roller

Din pacate Coracias garrulus a devenit o specie aproape periclitata. Din anul 1970 se inregistreaza scaderi masive ale populatiei, iar in prezent este o specie protejata la nivel mondial. Astfel in zonele in care exista exemplare de Coracias garrulus, poluarea, distrugerea habitatului si vanatoarea sunt strict interzise.

Fotografii: Sorin Daraban

Multumesc pentru colaborare!

Adela Teban 

16 gânduri despre „Dumbraveanca-The European roller

  1. Dumbraveanca este una dintre cele mai frumos colorate pasari din RO. In timpul „vanatorii foto”, le-am surprins carand puilor inclusiv broaste mai mici si am vazut (la un prieten) fotografii cu dumbravenci furand puii altor pasari. Frumos articolul! Felicitari.
    Sorin

    Apreciat de 1 persoană

    1. Merci! Este foarte frumoasa dumbraveanca, putine pasari avem colorate la noi in tara. Am auzit de curand ca in gradina botanica la cluj este un cuib de gaite, cineva a vazut o gaita albastra acolo, sunt pe urmele ei, tare as vrea sa o vad, mai ales ouale, sunt curioasa daca sunt chiar albastre cum se zice, ca nu am vazut niciodata.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s