Pradatorul albinelor-European bee-eater

Prigoria (Merops apiaster) este considerata de multi ornitologi cea mai frumoasa pasare din Romania. Este originara din Asia si Africa, insa s-a adaptat foarte bine si in Europa. Fiind o pasare migratoare o intalnim la noi in tara pe timp de vara. Traieste in padure sau regiuni deschise de la nivelul marii sau pana la 2600 m altitudine. In Romania, prigoria vine in luna mai si paraseste tara la sfarsitul lunii septembrie.

19794305089_a27bfc5383_h
Prigorie-Merops apiaster-European bee eater

Este o pasare mica, viu colorata cu corp alungit si aripi lungi. Zboara foarte repede si rezista mult timp in aer, iar de cele mai multe ori se hraneste din zbor. Are ciocul ascutit si incovoiat cu ajutorul caruia poate sa prinda mai usor insectele. Prigoria se hraneste cel mai des cu himenoptere (albine sau viespi). Aceste pasari traiesc in grupuri formate din mai multe specii de pasari, printre care si dumbraveanca. Se imperecheaza o singura data si depune aproximativ 5 oua pe care le cloceste 22 de zile. Cuibul prigoriilor este putin diferit fata de cuiburile obisnuite de pasari, acestea sapa galerii adanci de 50 cm pana la 3 m in sol sau stanci, loc in care isi depun ouale si le clocesc in colonii. Ritualul de imperechere este si el deosebit la prigorie, masculul ofera in dar cate o insecta femelei cu care vrea sa formeze o pereche, iar daca femela accepta darul vor ramane impreuna pe viata, formand o relatie foarte puternica.

19360030823_624ec04688_h

Fiind foarte indragostita de insecte, a fost numita „dusmanul albinelor”, deoarece este hrana lor preferata. Mai mult decat atat, albinele nu pot rani in niciun fel prigoria deoarece aceasta este imuna la veninul lor, astfel albinele si viespii nu se pot apara din calea pasarii. O prigorie consuma in medie cam 100 de albine pe zi, iar o pereche poate consuma aproximativ 20000 pe sezon. Avand in vedere ca nu vaneaza niciodata singure cand dau peste un stup pot provoca daune foarte serioase apicultorilor. Acestia la randul lor nu se pot apara de pasari deoarece prigoria este protejata in Romania, iar vanatoarea lor este strict interzisa. Tot ce pot face apicultorii este sa le alunge cu diferite sperietori sau sa isi mute stupii cat mai departe de cuibul prigoriilor.

19792945198_9d4c8e21d1_h

Prigoria este o pasare protejata atat de lege cat si de natura, deoarece nu prea are pradatori naturali. Cateodata serpii distrug galeriile construite de pasari, dar acest lucru se intampla foarte rar si doar in unele zone izolate. Desi nu are multi pradatori, numarul pasarilor nu este foarte mare si a fost declarata specie ocrotita si la noi in tara.

Fotografii: Sorin Daraban

Multumesc!

Adela Teban

8 gânduri despre „Pradatorul albinelor-European bee-eater

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s