Istoria inului-The flax plant

Inul este una dintre cele mai importante plante pentru industria textila. Face parte din familia Linaceae care are aproximativ 250 de specii. Cea mai importanta specie este Linum usitatissimum sau inul cultivat. Este o planta erbacee, folosita in culturile de in, dar creste si salbatic in anumite zone. Atinge o inaltime de 1 m si prezinta flori albastre. Inul are origine mediteraneana si din cele mai vechi timpuri a fost cultivat pentru tesaturi si pentru semintele sale bogate in uleiuri, folosite in scop medicinal sau alimentar. Perioada de inflorire este iunie-iulie, iar in august dupa ce tulpina devine galbena se poate recolta.

6
In – Linum usitatissimum – Flax plant

Istoria inului incepe cu foarte mult timp in urma. Primele descoperiri au fost facute in Georgia (SUA), in pestera Dzudzuana, unde au fost gasite bucati de in tesut si noduri de panza fosilizate, datand de acum 30.000 de ani. Se presupune ca de atunci oamenii au folosit inul salbatic pentru a produce diferite tesaturi. Cultivarea inului a inceput, insa, mai tarziu. Cateva fosile reprezentand seminte de in de acum 9000 de ani au fost gasite recent in Tell Ramad, Syria, iar mai apoi au fost facute noi descoperiri in Elvetia, Germania, India si China toate constand in seminte sau bucati de tesaturi fosilizate datand din aceeasi perioada, aproximativ acum 5000 de ani. Acest lucru demostreaza ca de atunci inul a inceput sa fie cultivat, iar oamenii incet, incet i-au invatat tainele indiferent in ce colt de lume se aflau. Toti aflasera de proprietatile inului.

3

Inul a fost cultivat progresiv, atingand un apogeu in Egiptul antic. Pe peretii piramidelor au fost desenate hieroglife reprezentand oameni care recoltau in. Cel mai utilizat era in procesul inhumarii, persoanele decedate erau invelite in bucati de in, devenind mumii. Tot in Egiptul antic doar preotii aveau voie sa poarte in, acesta fiind un simbol al puritatii. Dupa perioada antica, industria tesaturilor din in a avut o decadere uriasa. Pana in secolul XX inul a fost vandut foarte ieftin, dar dupa aparitia fibrelor sintetice pe piata, cele naturale si-au recapatat valoarea, unele fiind vandute ca produse de lux.

2

Pe langa utilizarea textila, inul are si alte intrebuintari. Semintele sale sunt foarte bogate in uleiuri nutritive. Acestea pot fi folosite in scop medicinal pentru calmarea inflamatiilor tubului digestiv, are actiuni antitusive, scade colesterolul si trigliceridele si este foarte bogat in vitamina F. De asemenea semintele se folosesc la diferite preparate culinare, iar pictorii folosesc uleiul pentru asa numita pictura „in ulei” sau pictura pe sticla.

1

Inul este o planta complexa cu o istorie bogata care sta la baza industriei textile. Mai mult decat atat, este emblema Irlandei de Nord, a fost imprimat pe moneda de o lira in Marea Britanie si este considerat floare nationala a statului Belarus.

 

Adela Teban

Reclame

13 gânduri despre „Istoria inului-The flax plant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s