Floarea regilor-Fleur de lis

Crinul este o floare din familia Liliaceae. Aceasta familie cuprinde peste 100 de specii , toate cunoscute dupa denumirea populara de crin. Crinul este originar din China si Japonia, dezvoltandu-se foarte bine in regiunile temperate de Nord. Este o planta erbacee care creste aproximativ 150 cm, iar o singura tulpina poate sustine aproximativ 20 de flori. Cele mai intalnite varietati sunt : crinul alb (Lilium candidum), portocaliu (Lilium bulbiferum), imperial (Lilium regale) si crinul de padure (Lilium martagon) care este o planta protejata in Romania fiind gasita doar in cateva zone izolate de munte.

DSC_3903DSC_3882

Parfumul lor puternic si frumusetea deosebita le-au adus crinilor un renume in toate colturile lumii. Floarea de crin este un simbol puternic al regalitatii, datorita faptului ca tulpina plantei sta dreapta intotdeauna si nu poate fi indoita, doar rupta. Acest fapt simbolizeaza dreptatea si puterea, un statut demn de un rege.

DSC_3899DSC_3866

In Evul Mediu, crinul era denumit „floarea regilor” fiind folosit de multe case regale ca simbol pe blazon sub denumirea „fleur-de-lis”. Cel mai des apare la familiile nobiliare franceze. Prima data a fost folosit in 1211 pe un blazon, crinul fiind desenat cu 3 petale in sus, simbolizand o coroana de rege. De asemenea in vremuri mai indepartate, la greci si romani, floarea de crin era asociata cu zeita frumusetii si era oferit ca dar de logodna, reprezentand puritate si iubire neconditionata.

DSC_3865DSC_3860

Mai putin cunoscute sunt proprietatile plantei. Unele specii sunt comestibile, cum este de exemplu crinul alb. Bulbii acestuia sunt recoltati, iar apoi sunt extrase uleiurile esentiale pentru tratarea afectiunilor dermatologice. Extractele de crin sunt folosite in industria cosmetica pentru produse cu efect calmant impotriva iritatiilor si arsurilor usoare.

DSC_3858

Daca va doriti o floare care sa va innobileze aspectul gradinii, crinul va fi mereu o alegere potrivita. Pe langa frumusetea si parfumul pe care il ofera, este si usor de ingrijit. Planta este rezistenta si poate fi plantata atat la umbra cat si la soare, iar bulbii nu necesita replantare, acestia pot fi lasati in acelasi loc timp de aproximativ 5 ani.

 

Adela Teban

Reclame

7 gânduri despre „Floarea regilor-Fleur de lis

  1. „Sub umărul înalt al uşii am stat toată noaptea, sprijinit pe spatele aşteptării. M-ai întrebat dacă aştept. Mă întreb dacă te temi că plecând, eu voi lua petalele crinului ce şi-a câştigat libertatea şi voi picta tabloul altor pereţi din ascunsele meniri de a fi. Sub respirația ta s-a născut libertatea crinului.” (Poetul si libertatea Crinului, Cosmisian)

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s