Secretul macesului-Dog rose

Familia Rosaceae este o familie de plante cu raspandire foarte larga in toata lumea. Cuprinde peste 3500 de specii cunoscute dupa denumirea populara de trandafiri. Unul dintre genurile familiei este Rosa despre care se spune ca ar avea o vechime de peste 35 milioane de ani, conform fosilelor descoperite. Dintre cele 300 de specii ale acestui gen voi vorbi astazi despre una singura si anume, Rosa canina.

12

Rosa canina sau macesul este un arbust spinos, care creste spontan la noi in tara si care este folosit in scop alimentar si medicinal. Este originar din Europa, atinge inaltimi cuprinse intre 1 si 5 m, iar tulpina sa este acoperita de spini, fapt care ingreuneaza foarte mult recoltarea fructelor.

3

Fructul, denumit maceasa, face ca aceasta planta sa fie cu adevarat deosebita. Contine un complex urias de vitamine printre care : A, B1, B2, C, E, K si P. Aportul vitaminei C pe care acest fruct il aduce organismului este de 2000 mg la 100 g de fruct, o cantitate mult mai mare comparativ cu citricele si ele cu continut bogat de vitamine.

5

Cura cu macese este un adevarat izvor de sanatate pentru organismul uman, iar aceste fructe pot fi consumate in diferite forme. Ceaiul, de exemplu, ajuta la tratarea afectiunilor hepatice, intoxicatiilor alimentare si amelioreaza febra. De asemenea, fructele sunt folosite si in simplu scop alimentar datorita gustului lor special. Din fructe bine coapte se prepara o pasta, denumita in Transilvania „hece-pece ” sau „hecium-pecium”, denumire cu origine austro-ungara. Aceasta pasta sta la baza gemului de macese cu gust dulce acrisor, foarte potrivit pentru un mic dejun sanatos.

6

Macesul este raspandit in Romania, in special in zonele de munte, datorita acestui fapt este considerat (neoficial) floare nationala a Romaniei alaturi de bujorul salbatic si floarea de colt. In Noua Zeelanda, insa, este o specie invaziva care distruge vegetatia locala si nu este deloc agreat de catre ecologii din zona.

87

Foarte mare amprenta a lasat acest tip de trandafir in perioada medievala in Europa, fiind folosit ca simbol heraldic pe diferite catedrale. Exista si o legenda care spune ca pe peretele catedralei Hildesheim din Germania, creste un maces de aproximativ 1000 de ani. Astazi este simbol oficial al comitatului Hampshire din Marea Britanie.

 

Adela Teban

Reclame

4 gânduri despre „Secretul macesului-Dog rose

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s