Simbolul Deltei Dunarii-The great white pelican

pelican 4

Delta Dunarii este cea mai bine conservata rezervatie naturala din Europa. Cuprinde 29 de tipuri de habitate, 50 de specii de pesti de apa dulce si 360 de specii de pasari. In Delta Dunarii, pasarile sunt atractia principala pentru care in fiecare an milioane de turisti sosesc din toate colturile lumii sa le poata admira frumusetea in mediul lor natural.

pelican 2

Simbolul principal al deltei este pelicanul, o pasare acvatica, migratoare si din pacate din ce in ce mai rara. Pelicanul face parte din familia Pelecanidae. Din cele 8 specii ale familiei doar 2 cuibaresc in Romania si respectiv in Delta Dunarii. Este vorba despre pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) si pelicanul cret (Pelecanus cristatus).

pelican 4

Pelicanul comun (Pelecanus onocrotalus) este o pasare migratoare. Pe timpul verii se strang in delta aproximativ 20.000 de indivizi. Traieste in grupuri mari de pasari, fiind foarte social. Atinge maturitatea la 3-4 ani, iar in salbaticie acesta este foarte longeviv atingand varsta de 30 de ani. Pelicanii sunt exclusiv ihtiofagi, adica se hranesc doar cu peste. In general se hranesc in grup. Acestia formeaza un cerc, iar prin bataia aripilor imping bancurile de peste in mijlocul cercului dupa care il pescuiesc. Pe zi un pelican mananca 2-4 pesti.

pelicani

Pelicanii au un ritual de imperechere foarte scurt. Ritualul nuptial, formarea perechii si construirea cuibului poate dura de la cateva ore la maxim 5-7 zile. Apoi femela depune 2 oua pe care le cloceste 36 de zile. Puii sunt hraniti de ambii parinti cu hrana digerata si regurgitata, timp de 75 de zile dupa care devin zburatori si parasesc cuibul.

pelican

O alta specie de pelican din Romania este pelicanul cret (Pelecanus cristatus). Numarul indivizilor este mult mai mic, comparativ cu pelicanul comun. In timpul verii in delta cuibaresc aproximativ 1800 de indivizi. Habitatul si modul de viata nu este diferit fata de ceilalti pelicani. Pelicanul cret este o specie foarte rara si deosebirea fata de celelalte specii din familia sa consta in culoritul penelor. Acesta are penele marginale gri si culoarea pungilor de sub ochi galbena, iar pelicanul comun are penele marginale negre si in jurul ochilor este portocaliu.

pelican 6

Din pacate pelicanul este o specie periclitata. In urma cu cateva decenii numarul indivizilor era de ordinul milioanelor, dar acum, din cauza poluarii si a braconajului, numalor lor s-a redus la cateva mii si este in continua scadere.

 

Adela Teban

13 gânduri despre „Simbolul Deltei Dunarii-The great white pelican

  1. John James este un cunoscut ornitolog care a pictat peste 300 de specii de pasari .La vremea cand a terminat catalogul cu pasari a fost foarte apreciat de catre lumea intreaga .Ideea ta este buna cu calendarul si am vrut sa ti zic ca cineva chiar a facut chestia asta cu doua secole in urma .Daca vrei sa afli mai multe cauta Birds of America de John James .Toate cele bune !

   Apreciat de 1 persoană

   1. Ideile cititorilor mei conteaza mult pentru mine, dupa ce voi construi o comunitate mai mare, dupa ce ne vom strange mai multi iubitori de natura si fotografie voi pune in practica multe din aceste idei.

    Apreciază

   2. Acum ideea în sine nu e mare lucru; poți face un calendar cu păsări după cum poți face și unul cu flori sau cu mașini. Probabil că de 200 de ani încoace s-a mai făcut așa ceva. Dar numărul de 360 (zile, grade, specii de păsări din Deltă) este remarcabil 🙂

    Apreciat de 1 persoană

 1. Nu chiar milioane de turişti vin anual ci câteva zeci de mii. Ar fi fost benefic să vină cât mai mulţi turişti dar dacă mă gândesc bine, ar fi şi distructiv dacă nu ar fi organizate excursii după trasee stabilite cu precizie, cu locuri amenajate pentru orice punct de debarcare, cu… cu… Delta Dunării este o zonă a globului unică. Noi nici macar nu ştim ce comoară deţinem.

  Apreciat de 2 persoane

   1. Cu siguranţă este mult mai bine! Sălbăticia ei, diversitatea ei e bine să fie conservate cât mai departe de ochii hulpavi ai neaveniţilor şi a dornicilor de îmbogăţiri rapide. Un mare pericol îl reprezentăm noi, cei care credem că natură regenerează mereu. De aceea nu mai sunt urşi, lupi, râşi in vest! Au fost invadate areealele lor de civilizaţie! Nu am putere dar aş interzice orice ambarcaţiune cu motor în Deltă! Doar pe cele trei braţe mari le-aş lăsa să circule, pe restul la rame! Iartă-mi vehemenţa dar mi-ai atins o coardă sensibilă drept pentru care-ţi mulţumesc, chiar dacă uneori doare.

    Apreciat de 2 persoane

   2. Sunt perfect de acord! Si din pacate fiecare colt de natura incepe sa fie invadat. Nu are rost sa spun cate gunoaie si cate si mai cate am gasit in munti si pe pajisti si peste tot. Natura a devenit un „templu profanat” 😦 Nu am sa lungesc discutia, e de la sine inteles ca nu are sfarsit.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s