Lumea ascunsa a libelulelor – The secret world of dragonflies

Libelula este o insecta care traieste intr-o lume aparte. Multi cunosc aceasta vietate, dar putini stiu felul in care traieste si cat de deosebit este stilul ei de viata. In lume exista 5900 de specii de libelule care sunt raspandite in regiuni temperate si tropicale. Mediul de viata pe care il prefera este in apropierea raurilor si lacurilor.

libelula1
Calopteryx xanthostoma

Interesant este faptul ca libelula isi petrece cea mai mare parte din viata in apa sub forma de nimfa. Majoritatea femelelor depun oua la suprafata apei lasandu-le sa cada incet in apa, sunt insa specii care prefera depunerea oualor in noroi sau atasate de tulpina plantelor acvatice. Dupa eclozare din ou iese nimfa, aceasta isi petrece intreaga viata sub apa. Nimfele pot trai intre 6 luni si 5 ani, timp in care naparlesc de aproximativ 10 ori. Inainte de ultima naparlire, noaptea, iasa din apa si se metamorfozeaza in adult cu aripi.

gradonfly1
Sympetrum fonscolombii

In zonele temperate cresc aproximativ 5 cm, iar in zonele tropicale pot atinge 20 cm. Recordul a fost atins in urma cu cativa ani de o libelula care masura 74 cm. Indiferent de zona geografica in care traiesc libelulele prezinta o gama diversa de culori, acestea variaza de la nuante de gri pana la rosu aprins sau chiar violet. In comparatie cu nimfa care traieste 5 ani, adultul nu depaseste 2 luni de viata. In acest timp este pradator, hranindu-se cu insecte mici pe care le vaneaza si le prinde cu ajutorul buzei inferioare in forma de cleste.

libelula

Libelulele au abilitati speciale. De exemplu, ochii lor sunt foarte mari si bine dezvoltati, acestia permitand insectei sa vada in toate directiile. De asemenea, sunt foarte rapide in zbor, fiind considerate cele mai rapide insecte zburatoare. Pot atinge uneori 95 km/h, iar alteori pot sa pluteasca fara sa dea deloc din aripi, aceasta abilitate le ajuta la vanatoare. Ele cauta prada, o fixeaza si se avanta spre ea fiind foarte violente si fatale. Nici aripile lor nu sunt mai prejos; libelula poseda doua perechi de aripi pe care le poate misca independent una fata de cealalta, astfel in cazul in care isi rupe o aripa nu are nici o problema si poate supravietui in continuare.

10
Libellula saturata

Imperecherea acestor insecte este si ea o curiozitate, deoarece libelulele nu sunt brutale doar cu prada, ci si cu propria pereche. Avand o viata scurta la suprafata apei, nu au timp pentru un ritual de imperechere foarte elaborat. Din aceasta cauza masculul se imperecheaza cu prima femela pe care o intalneste in cale chiar si impotriva vointei sale. Dupa imperechere isi pazeste femela pana cand aceasta depune ouale pentru a nu fi din nou victima unui alt mascul.

dragonfly
Erythromma lindenii

Desi sunt foarte firave si aparent sensibile, libelulele sunt considerate printre cele mai de temut pradatoare. Au un comportament violent si abilitati deosebite care le ajuta in acest sens. Datorita ochilor foarte dezvoltati si a calitatilor de zbor, libelulele au fost supuse multor cercetari, fiind o buna inspiratie pentru arhetipul dronelor militare folosite de armata americana.

dragonfly2

Adela Teban

14 gânduri despre „Lumea ascunsa a libelulelor – The secret world of dragonflies

  1. Noi le mai spunem şi „ Caii Popii“ şi abia aşteptăm să iasă la vânătoare de tăuni, insecte care sunt o pacoste pentru animalele de tracţiune, mai ales, în zonele de deal unde predomină fâneaţa! De asemenea le urmăresc cu plăcere când sunt la pescuit şi vin de se aşează pe florile de pe malul apei, pe varga de pescuit sau chiar pe plută! O încântare de articol, cu multe curiozităţi! Mulţumesc!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s