Libelula este o insecta care traieste intr-o lume aparte. Multi cunosc aceasta vietate, dar putini stiu felul in care traieste si cat de deosebit este stilul ei de viata. In lume exista 5900 de specii de libelule care sunt raspandite in regiuni temperate si tropicale. Mediul de viata pe care il prefera este in apropierea raurilor si lacurilor.

Interesant este faptul ca libelula isi petrece cea mai mare parte din viata in apa sub forma de nimfa. Majoritatea femelelor depun oua la suprafata apei lasandu-le sa cada incet in apa, sunt insa specii care prefera depunerea oualor in noroi sau atasate de tulpina plantelor acvatice. Dupa eclozare din ou iese nimfa, aceasta isi petrece intreaga viata sub apa. Nimfele pot trai intre 6 luni si 5 ani, timp in care naparlesc de aproximativ 10 ori. Inainte de ultima naparlire, noaptea, iasa din apa si se metamorfozeaza in adult cu aripi.

In zonele temperate cresc aproximativ 5 cm, iar in zonele tropicale pot atinge 20 cm. Recordul a fost atins in urma cu cativa ani de o libelula care masura 74 cm. Indiferent de zona geografica in care traiesc libelulele prezinta o gama diversa de culori, acestea variaza de la nuante de gri pana la rosu aprins sau chiar violet. In comparatie cu nimfa care traieste 5 ani, adultul nu depaseste 2 luni de viata. In acest timp este pradator, hranindu-se cu insecte mici pe care le vaneaza si le prinde cu ajutorul buzei inferioare in forma de cleste.
Libelulele au abilitati speciale. De exemplu, ochii lor sunt foarte mari si bine dezvoltati, acestia permitand insectei sa vada in toate directiile. De asemenea, sunt foarte rapide in zbor, fiind considerate cele mai rapide insecte zburatoare. Pot atinge uneori 95 km/h, iar alteori pot sa pluteasca fara sa dea deloc din aripi, aceasta abilitate le ajuta la vanatoare. Ele cauta prada, o fixeaza si se avanta spre ea fiind foarte violente si fatale. Nici aripile lor nu sunt mai prejos; libelula poseda doua perechi de aripi pe care le poate misca independent una fata de cealalta, astfel in cazul in care isi rupe o aripa nu are nici o problema si poate supravietui in continuare.

Imperecherea acestor insecte este si ea o curiozitate, deoarece libelulele nu sunt brutale doar cu prada, ci si cu propria pereche. Avand o viata scurta la suprafata apei, nu au timp pentru un ritual de imperechere foarte elaborat. Din aceasta cauza masculul se imperecheaza cu prima femela pe care o intalneste in cale chiar si impotriva vointei sale. Dupa imperechere isi pazeste femela pana cand aceasta depune ouale pentru a nu fi din nou victima unui alt mascul.

Desi sunt foarte firave si aparent sensibile, libelulele sunt considerate printre cele mai de temut pradatoare. Au un comportament violent si abilitati deosebite care le ajuta in acest sens. Datorita ochilor foarte dezvoltati si a calitatilor de zbor, libelulele au fost supuse multor cercetari, fiind o buna inspiratie pentru arhetipul dronelor militare folosite de armata americana.
Adela Teban
Foarte interesant. Unele lucruri îmi erau necunoscute. Când eram copii, atunci când mergeam la râu, prinderea libelulelor era una dintre ocupaţiile principale ale momentului. Coloritul şi forma lor elegantă ne atrăgea într-un fel aparte.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc pentru apreciere! Si ma bucur ca v-am trezit amintiri placute.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Sunt atât de elegante! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Noi le mai spunem şi „ Caii Popii“ şi abia aşteptăm să iasă la vânătoare de tăuni, insecte care sunt o pacoste pentru animalele de tracţiune, mai ales, în zonele de deal unde predomină fâneaţa! De asemenea le urmăresc cu plăcere când sunt la pescuit şi vin de se aşează pe florile de pe malul apei, pe varga de pescuit sau chiar pe plută! O încântare de articol, cu multe curiozităţi! Mulţumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc si eu! Nu stiam de aceasta denumire populara!
ApreciazăApreciază
Foarte frumos, aș citi oricât de mult despre ele ! Uite, am scris și eu cândva ceva de genul, dacă vrei să arunci un ochi aici: https://prinpreajma.wordpress.com/2015/06/02/o-zburatoare/
P.S. Cu dragoste am scris și eu, ca și tine… cum altfel ai putea ? 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc pentru recomandare!
ApreciazăApreciază
Frumos, artistic!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Un articol care deschide „apetitul” cititorilor pentru cunoasterea, respectarea si indragirea a tot ce ne inconjoara. Frumos!!!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc
ApreciazăApreciază
Reblogged this on La Rotundu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Buna dimineata!
Intersant nu stiam anumite lucruri,cu multumiri!
O zi buna!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc! Va invit sa cititi si alte articole poate mai gasiti ceva interesant! O zi minunata sa aveti!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu toata placerea si dragoste,deja am facut-o..O zi buna!
ApreciazăApreciat de 1 persoană