Nuferi, nimfe si zei-The story of a waterlily

9

Plinius secundus aminteste intr-una din scrierile sale despre o nimfa care se indragosteste de Hercule si astfel ea isi incalca juramantul de credinta al nimfelor si este pedepsita cu moartea. In memoria ei familia nuferilor a primit numele de Nymphaeaceae. Aceasta familie cuprinde 70 de specii de plante acvatice originare din Europa, Africa, India si Mexic. Nuferii se dezvolta pe lacuri, balti sau bazine artificiale din parcuri. La suprafata apei sunt vizibile doar frunzele si floarea, iar sub apa nuferii prezinta o tulpina lunga de 2 m cu o radacina infipta adanc in pamant. Dintre toate speciile cunoscute, astazi voi aminti 5 dintre ele.

1
Nufarul albastru egiptean-Nymphaea caerulea-Blue waterlily

Nymphaea caerulea sau nufarul albastru egiptean este de departe cel mai frumos, din punctul meu de vedere, si nu intamplator am ales sa vorbesc prima data despre el. (Aceasta planta este principala sursa de inspiratie pentru blogul meu, devenind emblema paginii si floarea mea de suflet. De ce? Pentru simplu fapt ca este frumos si impreuna am inceput sa construim o comunitate a iubitorilor de natura.)

2

Nufarul albastru este o floare importanta si pentru egipteni; acestia il considerau sacru si era folosit pe vremea Egiptului antic in ritualurile inchinate zeului Ra. Pe langa valoarea spirituala, nufarul este bogat in alcaloizi, uleiuri eterice si are unele proprietati antioxidante si odorante. Egiptenii consumau in perioada de foamete semintele si rizomii acestei plante, care s-au dovedit a fi foarte hranitori.

3
Nufarul alb-Nymphaea alba-White waterlily

O alta specie, intalnita si la noi in tara in special in Delta Dunarii, este nufarul alb (Nymphaea alba). Fiind o specie comuna creste atat la tropice, cat si in zonele temperate. Nufarul alb contine si el o serie de alcaloizi printre care nufarina, nymfaeina si apomorfina cu efecte sedative si anestezice. In antichitate in unele manastiri se foloseau rizomii nufarului alb macerati in vin, pentru efectul lor calmant si anafrodisiac.

10
Nufarul roz-Nymphaea Rose arey– Pink Hardy waterlily

Tot din genul Nymphaea face parte si nufarul roz sau Nymphaea Rose arey care este un hibrid al nufarului alb. Acesta a fost creat in 1913 special pentru decorarea gradinilor botanice si a parcurilor, deoarece adevaratul nufar roz, Nelumbo nucifera-Lotulus indian era greu de cultivat in anumite zone mai reci. Noul nufar roz se comporta exact ca cel alb, avand aceleasi proprietati, deosebindu-se doar prin culoare.

8

In Romania intalnim frecvent inca o specie de nufar, diferita fata de celelalte, si anume nufarul galben (Nuphar lutea). Acesta face parte din genul Nuphar, originar din emisfera nordica. Florile acestor nuferi sunt mai mici si parfumate, iar fructele se pot consuma fiind cunoscute ca „smochine de apa”.

6
Nufarul galben-Nuphar lutea-Yellow pond lily

Cel mai spectaculos este nufarul de amazon (Victoria cruziana). Localnicii il numesc „irupe” adica „farfurie de apa”. Numele stiintific i-a fost dat in cinstea reginei Victoria de catre botanistul german Th. Haenke dupa ce a descoperit planta in 1801 in Paraguay. Frunzele nufarului sunt deosebite, acestea pot atinge un diametru de 1.8 m si, fiind foarte puternice, pot sustine pe suprafata lor greutatea unui copil de 3 ani. Florile sale sunt albe la exterior si roz in interior, iar noaptea devin foarte parfumate.

4
Nufarul de amazon-Victoria cruziana-Santa cruz waterlily

5

Nufarul este simbolul perfectiunii, renasterii si puritatii. In mitologie apar multe personaje asociate cu aceasta floare: Buddha, Brahma (zeul creatiei) si Lakshmi (zeita luminii) se spune ca au fost nascuti dintr-o floare de nufar. Dar in spatele mitologiei si legendelor stau proprietatile nuferilor. Frumusetea, parfumul si uleiurile eterice cu efecte euforice si sedative sunt reteta perfecta pentru crearea starii necesare ritualurilor in care nimfele, zeii si povestile de dragoste capata o forma cat se poate de reala, forma unui nufar.

7

Adela Teban

Reclame

8 gânduri despre „Nuferi, nimfe si zei-The story of a waterlily

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s