Brandusa de toamna-The naked lady flower

Colchicum autumnale este o floare cunoscuta dupa denumirea sa populara, brandusa de toamna. Face parte din familia Colchicaceae si cel mai des o intalnim in paduri si pe pasuni in lunile septembrie-octombrie, in zonele temperate.

3-brandusa

Brandusa este originara din Marea Britanie si Irlanda. Numele sau in limba engleza „naked lady” scoate in evidenta una dintre principalele caracteristici care fac aceasta floare deosebita, si anume goliciunea. Floarea brandusei infloreste doar dupa ce frunzele sale au cazut si pare ca iasa direct din pamant. Acest aspect o face sa fie foarte sensibila, in buchete aceasta nu rezista mai mult de cateva ore.

2-brandusa

Frumoasa si sensibila, aceasta planta este si foarte toxica. Aproape de necrezut este faptul ca o singura floare contine o doza mortala de otrava pentru organismul uman. Substanta predominanta pe care brandusa o contine este colchicina, un alcaloid puternic cu actiune antimitotica, adica opreste diviziunea celulara.

1-brandusa

Cercetatorii din industria farmaceutica sustin ca extractele de colchicina ar putea fi folosite pentru prepararea unor medicamente pe baza de doxorubicina. Aceste doua substante in combinatie sunt teoretic eficiente in tratamentul catorva forme de cancer. Insa la ora actuala nu a aparut un rezultat oficial care sa confirme acest lucru, iar colchicina este utilizata in prezent doar pentru cazurile extrem de grave care nu au alternativa, in scop experimental.

4-brandusa

Brandusa este in continuare considerata una dintre cele mai otravitoare flori. Colchicina consumata da simptome asemanatoare arsenicului si nu exista antidot in cazut otravirii. Desi este o floare frumoasa si se poate cultiva ca planta ornamentala, este recomandat sa admiram brandusele la marginea padurii in salbaticie si sa nu le cultivam acasa. Acestea ar putea fi consumate intamplator de catre animalele domestice, iar colchicina are acelasi efect otravitor si asupra lor.

 

Adela Teban

10 gânduri despre „Brandusa de toamna-The naked lady flower

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s