Cu gratie prin Delta Dunarii

Egreta, membra a familiei Ardeide, este una dintre cele mai frumoase si gratioase pasari ale Deltei Dunarii. Recunoastem o egreta dupa aspectul sau elegant si usor diferit fata de alte pasari ale deltei. Are gatul si picioarele lungi, iar ciocul este foarte ascutit. Aceste pasari traiesc in regiuni umede, in apropierea baltilor cu apa dulce. Familia Ardeide cuprinde aproximativ 60 de specii dintre care doar cateva sunt migratoare.

2

In general egretele sunt pasari sociale si le place sa cloceasca in colonii, iar cuiburile si le construiesc in stuf fiind bine ascunse. Femelele depun mai multe oua, dar puii nu iasa din ou niciodata in acelasi moment fapt pentru care, puii mari le mananca hrana puilor mici, iar ultimii iesiti din ou au sanse minime de supravietuire. Astfel reproducerea egretelor este uneori anevoioasa.

Egreta mica (Egretta garzetta) – The little egret 

1

Una dintre speciile intalnite la noi in tara, in special in Delta Dunarii, este egreta mica (Egretta garzetta). O pasare de talie medie, cu penajul alb si statura eleganta. Are un mot de pene in varful capului, iar picioarele si ciocul sunt de culoare neagra. Si ea prefera coloniile mari pentru cuibarit si clocit, insa la vanatoare o vedem adesea singura pe canalele deltei urmarind pestii cum sar din apa.

Egreta mare (Casmeradius albus) – The great egret

3

Este si ea o pasare de talie medie, dar putin mai mare decat Egretta garzetta. Nu doar marimea difera intre cele doua, ci si coloritul. Egreta mare are ciocul si picioarele galbene, iar motul de pene din cap ii lipseste. In delta este o pasare comuna pe care o putem intalni si iarna. Din aceasta specie migreaza un numar foarte mic de exemplare, in functie de conditiile de mediu.

4

Delta Dunarii este un paradis al naturii care ascunde cele mai frumoase si interesante specii de pasari, animale si plante. Egretele se numara printre ele si va asteapta sa explorati delta pentru a le descoperi tainele si locul minunat in care isi traiesc viata.

Fotografii: Alina Pop

Adela Teban 

Reclame

6 gânduri despre „Cu gratie prin Delta Dunarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s