Vulcanii noroiosi – Mud volcanoes

11

Cine ar fi crezut ca noroiul poate fi spectaculos? Sau ca noroiul poate fi considerat o „minune a naturii”? Va invit sa calatorim impreuna pe un taram al vulcanilor de noroi pentru a le afla secretul.

6

Termenul de vulcan este foarte cunoscut. Cand spun cuvantul „vulcan” oamenii isi creaza o imagine a unui munte plin de lava si foc care erupe si distruge totul in cale. Asociate acestui cuvant sunt si cateva nume precum Etna, Vezuviu, Fuji, Kilimanjaro etc. Acestia sunt cei mai cunoscuti vulcani din lume, dar nu sunt singurii.

2

1

In general un vulcan este o formatiune muntoasa formata prin eruptii repetate ale magmei, dar exista si alte tipuri mai putin intalnite cum ar fi vulcanii noroiosi. Acest tip de vulcani nu sunt o catastrofa naturala, nu explodeaza si nu imprastie lava incinsa ci…noroi. Ei sunt formati de catre gazele naturale care isi creaza loc printr-un sol argilos pana la suprafata. Aici bula de gaz se sparge si provoaca o mica eruptie a muntelui de noroi.

4

De ce formatiunile acestea se numesc vulcani? Deoarece astfel de eruptii ale noroiului sunt provocate la intervale mai mici sau mai mari de timp, iar in perioada de repaus noroiul se usuca si creaza o forma conica asemenea unui vulcan.

3

7

Astfel de vulcani se gasesc in lume destul de rar, fiind inregistrati in total aproximativ 1100. In Europa exista vulcani noroiosi in peninsula Taman din Rusia, in Italia, Ucraina, dar si in Romania. Vulcanii noroiosi de la Paclele mari si mici din judetul Buzau sunt considerati o minune naturala de catre localnici. Sunt unici in tara si foarte rari in lume, de aceea fac parte dintr-o arie protejata de interes national, aflata pe raza comunei Berca, judetul Buzau.

5

Vulcanii noroiosi din Berca se afla la o altitudine de 341 m si se intind pe o suprafata de 16,5ha. Aceasta zona este vizitata in permanenta de turisti datorita reliefului neobisnuit creat de eruptiile de noroi care ofera un spectacol natural unic. Mai interesant si deosebit este faptul ca din cauza ploilor si structurii moi a terenului argilos, acesti vulcani isi schimba forma continuu. Astfel daca vizitati vulcanii de doua ori in perioade diferite ale anului, cel mai probabil veti vedea doua peisaje diferite.

dsc_0449

10

De asemenea biologia si geologia zonei este foarte spectaculoasa. Solul fiind sulfuros si sarat nu permite dezvoltarea normala a vegetatiei obisnuite, insa cateva plante s-au adaptat conditiilor de mediu si au construit o flora specifica.  Printre speciile de plante se numara si Nitraria schoberi si Obione verrucifera. Dar despre vegetatia interesanta si speciala a vulcanilor noroiosi va voi scrie intr-un articol viitor.

98

Video: Vulcan noroios – Mud volcano

Adela Teban

Reclame

17 gânduri despre „Vulcanii noroiosi – Mud volcanoes

 1. Buna seara Adela !
  Ai surprins excelent misterul VULCANILOR NOROIOSI de la Paclele Mari si Paclele Mici , comuna Berca, jud.BUZAU ! 🙂
  Sincere felicitari pentru superbele imagini postate si clipul care este deosebit pentru mine pentru faptul ca mi-a REAMINTIT ca in toamna anului 2012, DUMNEZEU mi-a indrumat PASII iar OCHII mei saturati de miile de imagini din NATURA vazute de-a lungul anilor, s-au DESCHIS larg cand NOROIUL din acei VULCANI langa care am facut si multe fotografii
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2012/09/19/
  a inceput sa tasneasca in sus marind suspansul si curiozitatea ! 🙂
  In amintirea acele frumoase zile de vizitare a VULCANILOR NOROIOSI ,
  ( vezi LINK-ul de mai sus )
  am dat REPUBLICARE pe My Blog
  http://amintiriamintiri.wordpress.com/2017/01/12/
  pentru a fi vazuta ( postarea) si de vizitatorii blogului meu dar,
  si pentru a auzi mai des ‘ forfoteala ” 🙂
  VULCANILOR NOROIOSI !!! 🙂 🙂 🙂
  Multumesc din toata ❤ pentru superba postare si pentru frumoasa surpriza facuta ! 🙂
  Un sfarsit de saptamana cat mai placut, Adela ! 🙂
  Cu stima si bucurie,
  Aliosa 🙂 ❤ 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 2. Molto interessante ma se una persona andasse a finire dentro farebbe una brutta fine altro che l’avventura toccata al 52enne avventuroso pattinatore sul ghiaccio del Lago di Caldaro!

  Ciao, Adele. Un cordialissimo saluto e l’augurio di una buona giornata. A presto. Osv.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s