Plante unice in Romania

Asa cum am promis, revin cu un articol dedicat vegetatiei din zona vulcanilor noroiosi. Aceasta zona prezinta o biologie mai aparte din cauza conditiilor de mediu care nu sunt deloc favorabile pentru o vegetatie obisnuita. Solul este sulfuros, lutos si sarat, dar in ciuda constitutiei dure pe care o are, cateva plante au reusit sa se adapteze conditiilor.

dsc_0483

Cea mai intalnita planta este gardurarita (Nitraria Schoberi), ea traieste la noi in tara doar pe vulcanii noroiosi de la Paclele Mici si Mari. Fiind o raritate este protejata cu strictete si a fost trecuta pe lista rosie a IUCN (Uniunea internationala pentru conservarea naturii). Face parte din familia Zygophyllaceae si este originara din Africa, dar o gasim si in Asia, Europa, Australia si unele zone din Rusia.

dsc_0455

dsc_0452

Nitraria prefera solul uscat, sarat, o temperatura ridicata si este foarte rezistenta la seceta. Se recunoaste usor dupa fructele sale mici si negre asemanatoare afinelor. Ea este si planta medicinala, ajungand in atentia cercetatorilor cand un grup de biologi au descoperit in 2014 cateva principii active pe care aceasta le are. Specia are priprietati antibacteriene, antioxidante, antifungice si antiinflamatorii. Extractul din fructele crude a fost testat pe cateva bacterii Gram negative (Pseudomonas spp., Enterobacter spp. sau klebsiella ) si Gram pozitive (Staphylococcus). Toate aceste teste avand rezultate pozitive.

dsc_0453

dsc_0457

Cea mai mare eficacitate o au fructele, dar sunt cunoscute si proprietati curative ale frunzelor si semintelor, acestea contin steroli, acizi grasi si alcaloizi. Localnicii din zona stiau din batrani despre gardurarita ca este o planta de leac, acum demonstrandu-se aceasta si stiintific. Nu mai incape indoiala ca este o planta speciala si unica.

dsc_0520dsc_0514dsc_0494

O alta planta care prefera zonele sarate este sica (Limonium spp.) Spre deosebire de Nitraria este mult mai raspandita si o putem intalni si in alte zone cu soluri sarate de la noi din tara sau din Asia, Africa, Australia etc. Florile sale sunt mici si mov, se folosesc pentru diferite decoratiuni sau buchete, deoarece nu se ofilesc niciodata. Desi planta este rupta si moare, florile cand se usca isi pastreaza culoarea mov. Sica se mai numeste si „floare de pai”.

dsc_0515dsc_0496

Adela Teban

Un gând despre „Plante unice in Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s