Curiozitati despre delfini

Delfinii sunt printre cele mai indragite mamifere marine. In lume exista peste 70 de specii de delfini, impartiti in 17 genuri. Fiind atat de variate speciile si aspectul lor difera, putem intalni delfini mici de 40 kg si maxim 1,5m (delfinul Maui) sau chiar delfini uriasi care ajung la 10 tone greutate si 9.5m lungime (balena ucigasa). Ei traiesc in zonele de coasta unde apa nu este foarte adanca si se hranesc cu pesti mici sau calamari, avand un regim alimentar carnivor.

GrantAtkinson-FalseBay_G010647

Cei mai reprezentativi delfini sunt cei din familia Delphinidae, ordinul Cetacea. In Marea Neagra patrund doar trei specii si anume Phocoena phocoena (porcul de mare), Tursiops truncatus (afalinul sau delfinul cu bot gros) si Delphinus delphis (delfinul comun). Acestia pot fi zariti in zona Gura Portitei sau primavara, sunt exemplare care intra in portul Midia dupa hrana.

GrantAtkinson-FalseBay_G019799

Curiozitati:

 1. Delfinii dorm doar pe jumatate. In timpul somnului o jumatate de creier este in stare de repaus, cealalta jumatate este activa. Acest lucru ii ajuta sa isi pastreze o stare de veghe permanenta pentru a se putea apara de pradatori. De asemenea un ochi il tin inchis, celelalt deschis.
 2. Delfinii nu sunt pesti, sunt mamifere. Din aceasta cauza corpul lor nu este acoperit cu solzi ci cu o piele foarte fina care ii ajuta sa alunece prin apa si sa inoate mai usor.
 3. De asemenea ei nu pot sta tot timpul sub apa, isi pot tine respiratia pana la 15 minute dupa care sunt nevoiti sa iasa la suprafata. Ei nu au branhii, respira prin plamani, iar timpul indelungat in care pot rezista fara sa respire se datoreaza numarului foarte mare de globule rosii pe care le au in sange.GrantAtkinson-FalseBay-019708
 4. Delfinii sunt si foarte rapizi, majoritatea ating in timpul inotului o viteza de 30km/h, insa exista si specii care ajung chiar la 60 km/h.
 5. Laptele femelelor este cel mai bogat comparativ cu toata lumea mamiferelor, acesta contine 40% grasime si 25% proteine.
 6. Perioada de gestatie a femelelor este de aproximativ 12 luni. Acestea nasc un singur pui, iar cand vine timpul sa nasca toti delfinii din grup formeaza un cerc in jurul femelei, ca o bariera pentru a o proteja de posibili pradatori, ea fiind incapabila sa se apere singura in momentul nasterii. GrantAtkinson-Wavecrest_64U4580
 7. Puii de delfin sunt singurele mamifere care in timpul nasterii sunt expulzati din abdomen cu coada inainte si nu cu capul, deoarece travaliul dureaza 10 ore, iar puii   s-ar sufoca, ei avand nevoie de aer atmosferic pentru a putea respira.
 8. Delfinii sunt mamifere longevive, traiesc intre 20-30 de ani, iar puii ating varsta maturitatii aproximativ pe la 6 ani.
 9. Afalinul (Tursiops truncatus) este cel mai inteligent dintre delfini. El se adapteaza cel mai usor in captivitate si raspunde rapid la tehnicile de instruire. De asemenea este usor de lucrat cu el pentru cercetare.GrantAtkinson-Wavecrest_94A6174-2
 10. Exista si delfini de apa dulce, acestia au dimensiuni mici si sunt aproape orbi din cauza apei tulburi. Acestia se intalnesc in China, India si America de Nord.
 11. Desi par prietenosi si blanzi, delfinul poate devenii agresiv. In captivitate devin agresivi cand sunt mangaiati excesiv de oameni, iar in natura cateodata masculul dezvolta un comportament canibalic. Acesta mananca puii nou nascuti pentru ca femela sa fie din nou atrasa de el.
 12. Delfinii vad mult mai bine decat oamenii. Ei au ochii acoperiti de o membrana lacrimala cu consistenta de lipici, aceasta ii protejeaza de sarurile din apa. Din cauza pozitiei ochilor, fiecare pe cate o parte a capului, acestia se pot misca indepentend si pot forma o imagine panoramica de 300 de grade. Wave-Jumping Dolphin
 13. Aceste mamifere au o capacitate de vindecare uimitoare. Se vindeca si se regenereaza foarte repede si indiferent de gravitatea ranii foarte rar dezvolta infectii. De asemenea ei nu simt durerea, datorita unei substante analgezice pe care o elimina corpul lor in momentul ranirii.
 14. Fara vreo explicatie stiintifica s-a demonstrat ca inotul alaturi de delfini poate avea proprietati curative pentru om. Unii oameni s-au vindecat de anumite boli dupa ce au inotat in sedinte repetate alaturi de delfini.
 15. In clasamentul inteligentei in randul mamiferelor, delfinul se afla pe locul 2 imediat dupa om. Se cunoaste faptul ca acestia au o inteligenta deosebita, iar creierul lor este structurat diferit fata de celelalte mamifere.

Fotografii: Grant Atkinson (www.grantatkinson.com)

Adela Teban

4 gânduri despre „Curiozitati despre delfini

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s