Frumusete otravitoare-Poisonous beauty

hortensia 6

Hortensia (Hydrangea spp.) este o floare ornamentala din familia Hydrangeaceae, foarte comuna in parcuri si gradini. O gasim inflorita pe toata perioada verii, in culori vii de la roz deschis pana la mov, albastru sau alb. In lume se cunosc peste 75 de specii de Hortensia, fiind apreciata si cultivata in special in America, desi planta este originara din Japonia si China.

hortensiahortensia 5

Hortensia creste sub forma unui arbust de 1-3 m inaltine. Florile sunt grupate in inflorescente de tip corimb si infloresc la finalul primaverii pana la inceputul toamnei. Un aspect foarte interesant il constituie culoarea florilor speciei Hydrangea macrophylla. Majoritatea au culoarea alba, insa, in gradini si parcuri le intalnim in culori variate. De ce? Culoarea florilor este afectata de cantitatea ionilor de aluminiu care sunt disponibili pentru planta in functie de pH-ul solului. Daca solul este acid, ionii de aluminiu patrund cu usurinta in planta si determina culoarea albastra sau mov, iar daca solul este bazic (alcalin), ionii de aluminiu nu vor patrunde cu aceeasi usurinta si florile vor capata culoarea roz.

hortensia 2hortensia 3

Aceasta planta este cultivata in special pentru valoarea sa ornamentala, este foarte frumoasa, mare, rezista mult timp inflorita si de aceea multa lume o indrageste si o planteaza pentru a-si decora gradinile. Totusi, Hortensia ar putea fi valorificata si in alte scopuri cum ar fi cel medical. Extractul din rizomii plantei poate fi folosit in medicina naturista pentru tratarea bolilor tractului urinar, insa nu s-au facut suficiente studii pentru confirmarea acestei proprietati curative. Din alt punct de vedere se cunoaste faptul ca Hortensia este foarte toxica. Consumata cruda, oricare din partile plantei poate cauza grave dereglari ale tractului digestiv, letargie sau chiar moarte. De asemenea persoanele sensibile pot prezenta dermatite atunci cand se ating de frunzele plantei.

hortensia 7hortensia 4

Adela Teban

Reclame

6 gânduri despre „Frumusete otravitoare-Poisonous beauty

   1. Che brava. Hai scritto bene in italiano… grazie. Io sono in Svizzera a Lugano dove si parla italiano. Sei già stata in Svizzera. Dove sei in Romania?
    Hai fatto delle belle fotografie… ti piace fare fotografie di fiori?
    Buona serata.
    Quarc

    Apreciat de 1 persoană

   2. Io sono da Cluj, Romania. Qua non si parla italiano, ma capisco un puo e ho cercato imparare perche mi sembra bella questa lingua.
    No, non sono mai stato in Svizera, e si, mi piace fotografare fiori, bestie, peisagi, perche sono biologo e amo natura.

    Apreciat de 1 persoană

   3. Ho guardato dov’è Cluj; è nell’interno. Io non conosco la Romania. Sono stato di passaggio con una crociera a Costanza, e ho fatto anche qualche fotografia. So che hai visto alcuni articoli del mio blog. Forse hai capito che sono medico, ma ormai vecchio, ma ho fatto il medico anche con metodi naturali. Non so se hai letto i miei ultimi articoli dove faccio parlare le panchine e gli alberi.
    Buona notte. Raccontami di te. Semmai scrivimi se ne hai voglia.
    Quarc

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s