Papucul doamnei – Lady’s slipper orchid

Una dintre cele mai impresionante flori din Romania este o orhidee. O floare rara si delicata, numita Papucul doamnei. Aceasta orhidee face parte din flora spontana a tarii noastre si este cu adevarat deosebita din punct de vedere al aspectului sau si a faptului ca este foarte rara.

orhidee

Papucul doamnei (Cypripedium calceolus) face parte din familia Orchidaceae si este originara din America de Nord, dar este raspandita in Asia si toata Europa, inclusiv in Rusia. In unele tari este mai frecventa in flora spontana, insa in Romania a devenit planta protejata in anul 1938 printr-un decret regal, fiind printre primele plante protejate declarate la noi in tara. Orhidea prefera padurile si tufarisurile din zonele calcaroase si infloreste din iunie pana in septembrie.

papucul doamnei

Papucul doamnei este o floare deosebita nu doar prin raritatea ei ci si prin aspect. Forma orhideei ne duce cu gandul la un pantof de unde si denumirea populara. Planta creste 20-30 cm inaltime. Fiecare tulpina are 3-5 frunze mari si o singura floare. Floarea prezinta o buza ca un saculet, galben cu puncte visinii, inauntrul caruia se afla nectarul florii mult indragit de insecte. Acesta fiind inconjurat de 4 petale de culoarea rubinului.

lady`s slipper

Datorita frumusetii sale de-a lungul timpului s-au nascut legende si povesti legate de aceasta floare. In general orhideele simbolizeaza puritatea si feminitatea, iar papucul doamnei confirma aceste simboluri, preluand de-a lungul anilor diferite denumiri cum ar fi pantoful lui Venus sau al Fecioarei Maria.  Dincolo de toate povestile populate, papucul doamnei va asteapta la inceputul verii sa-i aflati ascunzatoarea din padure si sa-i admirati frumusetea. Nu este usor de gasit, dar intalnirea cu ea va fi pe masura asteptarilor.

orchidaceae

*Despre alte orhidee*

Adela Teban

13 gânduri despre „Papucul doamnei – Lady’s slipper orchid

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s