Cine este „cioara vopsita?”-The Eurasian jay

Gaita sau gaita albastra, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Garrulus glandarius , este o pasare de talie mijlocie din familia Corvidae. Aceeasi familie din care face parte si cioara. Cu alte cuvinte, gaita este o cioara cu pene albastre, cum ar spune unii o adevarata „cioara vopsita”.

theeurasianjay
Gaita – Garrulus glandarius – The Eurasian jay

Aceasta pasare poate fi recunoscuta usor dupa aspectul penajului sau, are o culoare cenusiu-rosiatica pe corp, iar aripile sunt albastre cu dungi negre. Gaita nu este o pasare mare, dar nici mica, atinge o lungime de 35 cm si o greutate de aproximativ 170 g. Este raspandita in intreaga lume, in special in Europa, Asia, Africa si prefera padurile mixte, atat de foioase cat si de conifere. De asemenea ea poate fi intalnita in gradina botanica din Cluj, loc in care am cunoscut-o si eu pentru prima data, in luna aprilie cand a inceput sa isi construiasca cuibul.

eurasianjay

Cuibul gaitei este construit din crengi si muschi, loc in care femela depune 4-6 oua, de culoare verde-albastrui pe care le cloceste timp de 20 de zile. Gaita isi petrece toata viata alaturi de perechea sa, ambii parteneri construiesc cuibul, impart hrana si au grija de pui. Sunt pasari inteligente care se ajuta reciproc, convietuind ca o adevarata familie. De asemenea, datorita inteligentei lor, acestea pot imita cantatul altor pasari sau alte sunete pe care le aud in padure.

gaita

In general, gaita este o pasare simpla, comuna, dar inteligenta din punct de vedere al comportamentului. Comparativ cu surorile ei, corvide, este cea mai frumoasa din familia sa.

gaitaalbastra.JPGcropped-cropped-adela-logo4.png

9 gânduri despre „Cine este „cioara vopsita?”-The Eurasian jay

  1. Ce interesant. Mulţumesc pentru informaţii. Cred că sunt printre puţinii oameni cărora le place cioara. Am asistat cu durere la solidaritatea unui cărd de ciori ce s-a agitat înfiorător de zgomotos cănd una dintre ciori a fost rănită cu o praştie de un răufăcător din blocul vecin. Cred că mi-ar plăcea să văd o gaiţă. Spre ruşinea mea nu am văzut încă sau poate nu am recunoscut-o.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Multumesc pentru apreciere! Eu consider ca tot ce e viu e frumos, toate plantele, toate animalele. Daca cioara e mare, neagra si scoate un sunet mai dur, asta nu e un motiv sa fie dezagreata. Pana la urma e printre cele mai longevive pasari, nu are frumusetea unui papagal insa poate duce in spate povestea unor generatii intregi. Daca ar grai o cioara cine stie ce poveste ar scoate la lumina din umbra istoriei.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s