In multe paduri, poieni sau in diferite locuri din natura se intalneste la nivelul solului o patura verde, moale si placuta la atingere. Acesta este muschiul de pamant. Muschiul este o planta mai putin dezvoltata, care nu face flori. Este raspandit in toata lumea, atat in zone temperate, calde sau tropicale, cat si in zone reci sau chiar polare. Datorita raspandirii atat de largi pe intreg globul, de-a lungul timpului s-au format foarte multe specii. Astfel increngatura Bryophyta (grupul muschilor) cuprinde nu mai putin de 25.ooo de specii de muschi.
O caracteristica comuna pe care majoritatea muschilor o au este tipul biotopului in care prefera sa se dezvolte. Indiferent de temperatura, acestia cresc cel mai bine in zone cu umiditate crescuta. In functie de substratul pe care se dezvolta, muschii sunt impartiti in trei grupe si anume: tericoli (cresc pe sol), saxicoli (cresc pe stanci) si corticoli (cresc pe scoarta copacilor).
Exista doua tipuri de muschi, inferiori si superiori. Muschii inferiori au caractere asemanatoare algelor si sunt mai putin dezvoltati decat restul muschilor. Corpul acestora este reprezentat de un tal lamelar, adesea unicelular si se intalnesc pe ziduri sau in jurul fantanilor. Spre deosebire de muschii inferiori, cei superiori prezinta un corp vegetativ, un tal cormoid, adica format din tulpinita, frunzulite si rizoizi. Sunt pluricelulari si se dezvolta pe scoarta copacilor sau stanci. De asemenea corpul muschilor superiori este alcatuit din doua generatii subordonate: gametofitul (planta propriu zisa) si sporofitul, o tija lunga (seta) in varful careia se afla o capsula cu spori.
Unul dintre cele mai interesante aspecte legate de muschiul de pamant este inmultirea. Aceasta poate fi de doua feluri: sexuata si asexuata.
Muschii dezvolta doua tipuri de gametofit, unul barbatesc si unul femeiesc. Pe gametofitul barbatesc se formeaza anteridii care se desfac imediat dupa ploaie sau cand este umezeala crescuta in atmosfera si imprastie anterozoizi. Cand anterozoizii ajung pe gametofitul femeiesc, patrund in arhegonul acestuia si fecundeaza oosfera, formand zigotul. Acest proces este oarecum similar cu fecundarea ovulului de catre spermatozoid, in cazul inmultirii la animale (analogie nu 100% corecta, dar ajuta la intelegerea procesului). Odata format zigotul, va creste si se va transforma intr-un sporofit. Acesta este procesul inmultirii sexuate.
Inmultirea asexuata se face cu ajutorul sporofitului. De ce se numeste asexuata? Deoarece la acest tip de inmultire nu participa doua tipuri diferite de celule sexuale pentru formarea unui zigot, ci planta creste pur si simplu dintr-un spor. Sporofitul contine o capsula cu spori, acestia disemineaza, se imprastie pe sol si germineaza. Se formeaza astfel un nou gametofit, o noua planta cu tulpinita, frunzulite si rizoizi. Aceste doua tipuri de inmultire alterneaza in ciclul de dezvoltare al muschilor si niciodata nu se produc simultan.
Cea mai comuna specie de muschi este Polytrichum commune. Se intalneste foarte des in paduri sau in jurul cascadelor. Acesta are importanta ecologica deoarece confera protectie impotriva eroziunii si ajuta la formarea solului. Un alt tip interesant de muschi este Sphagnum. Acesta creste in locuri mlastinoase cu sol acid. Este folosit ca ingrasamant organic sau dezinfectant natural.
Adela Teban
Multumesc pentru aceste informati extem de interesante.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu mare drag. Multumesc si eu pentru apreciere!
ApreciazăApreciază
Wow
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază
Wonderful blog l enjoyed browsing through your posts.Best regards.Jal
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Thank you very much, I appreciate it!
ApreciazăApreciază
You welcome.
ApreciazăApreciază
A republicat asta pe Rodica.
ApreciazăApreciază
Interesant articol,dar ar fii trebuit sa scrii denumirea științifică sub fiecare imagine.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc! In toate fotografiile este muschiul comun de pamant (Polytrichum commune) sau subspecii ale acestuia care sunt destul de greu de identificat fara lupa, iar eu nu sunt specialista in Bryophyte. Am incercat sa generalizez informatia pentru a intelege si cei care nu sunt in domeniul cateva curiozitati despre muschi. Daca te intereseaza studiul mai aprofundat al acestora iti pot face cateva recomandari.
ApreciazăApreciază
Interesant articol,dar ar fii trebuit sa scrii denumirea ștințiifică sub fiecare imagine.
ApreciazăApreciază
Inteleg ce spui, doar ca in imagini este exact acelsi muschi fotografiat din diferite pozitii, fotografiile sunt facut pe pietrele unei cascade si este exact aceeasi tufa de muschi. Ca recomandare pentru mai multe informatii ar fi articolul: Infraspecific categories in Bryophyta-A. C. CRUNDWELL (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1095-8312.1970.tb01869.x)
ApreciazăApreciază
Chiar te rog să îmi recomanzi,căci am nevoie de un material cu toate speciile Bryophyta sau cel puțin subspeciile mușchiului comun.
ApreciazăApreciază
Dezinfectant natural pentru oameni sau plante? Mai multe detalii, te rog( sau o trimitere).
ApreciazăApreciază
Muschiul are proprietati antiseptice pentru oameni. Se pot face diferite extracte, exista medicamente pe baza de extract din muschi sau se poate folosi direct planta. In razboi, oamenii foloseau bucati de muschi pentru a-si acoperii ranile sa nu se infecteze.
ApreciazăApreciază