Despre muschiul de pamant – The moss

In multe paduri, poieni sau in diferite locuri din natura se intalneste la nivelul solului o patura verde, moale si placuta la atingere. Acesta este muschiul de pamant. Muschiul este o planta mai putin dezvoltata, care nu face flori. Este raspandit in toata lumea, atat in zone temperate, calde sau tropicale, cat si in zone reci sau chiar polare. Datorita raspandirii atat de largi pe intreg globul, de-a lungul timpului s-au format foarte multe specii. Astfel increngatura Bryophyta (grupul muschilor) cuprinde nu mai putin de 25.ooo de specii de muschi.

piatra
The moss

O caracteristica comuna pe care majoritatea muschilor o au este tipul biotopului in care prefera sa se dezvolte. Indiferent de temperatura, acestia cresc cel mai bine in zone cu umiditate crescuta. In functie de substratul pe care se dezvolta, muschii sunt impartiti in trei grupe si anume: tericoli (cresc pe sol), saxicoli (cresc pe stanci) si corticoli (cresc pe scoarta copacilor).

waterfall
Cascada Pisoaia, judetul Alba, Romania – Pisoaia waterfall, Alba county, Romania
polytrichum
Waterfall covered with moss

Exista doua tipuri de muschi, inferiori si superiori. Muschii inferiori au caractere asemanatoare algelor si sunt mai putin dezvoltati decat restul muschilor. Corpul acestora este reprezentat de un tal lamelar, adesea unicelular si se intalnesc pe ziduri sau in jurul fantanilor. Spre deosebire de muschii inferiori, cei superiori prezinta un corp vegetativ, un tal cormoid, adica format din tulpinita, frunzulite si rizoizi. Sunt pluricelulari si se dezvolta pe scoarta copacilor sau stanci. De asemenea corpul muschilor superiori este alcatuit din doua generatii subordonate: gametofitul (planta propriu zisa) si sporofitul, o tija lunga (seta) in varful careia se afla o capsula cu spori.

snow
Gametofit si sporofit, muschi de pamant

Unul dintre cele mai interesante aspecte legate de muschiul de pamant este inmultirea. Aceasta poate fi de doua feluri: sexuata si asexuata.

muschi

Muschii dezvolta doua tipuri de gametofit, unul barbatesc si unul femeiesc. Pe gametofitul barbatesc se formeaza anteridii care se desfac imediat dupa ploaie sau cand este umezeala crescuta in atmosfera si imprastie anterozoizi. Cand anterozoizii ajung pe gametofitul femeiesc, patrund in arhegonul acestuia si fecundeaza oosfera, formand zigotul. Acest proces este oarecum similar cu fecundarea ovulului de catre spermatozoid, in cazul inmultirii la animale (analogie nu 100% corecta, dar ajuta la intelegerea procesului). Odata format zigotul, va creste si se va transforma intr-un sporofit. Acesta este procesul inmultirii sexuate.

muschidepamant

Inmultirea asexuata se face cu ajutorul sporofitului. De ce se numeste asexuata? Deoarece la acest tip de inmultire nu participa doua tipuri diferite de celule sexuale pentru formarea unui zigot, ci planta creste pur si simplu dintr-un spor. Sporofitul contine o capsula cu spori, acestia disemineaza, se imprastie pe sol si germineaza. Se formeaza astfel un nou gametofit, o noua planta cu tulpinita, frunzulite si rizoizi. Aceste doua tipuri de inmultire alterneaza in ciclul de dezvoltare al muschilor si niciodata nu se produc simultan.

hairmoss

Cea mai comuna specie de muschi este Polytrichum commune. Se intalneste foarte des in paduri sau in jurul cascadelor. Acesta are importanta ecologica deoarece confera protectie impotriva eroziunii si ajuta la formarea solului. Un alt tip interesant de muschi este Sphagnum. Acesta creste in locuri mlastinoase cu sol acid. Este folosit ca ingrasamant organic sau dezinfectant natural.

moss

Adela Teban

 

 

15 gânduri despre „Despre muschiul de pamant – The moss

    1. Multumesc! In toate fotografiile este muschiul comun de pamant (Polytrichum commune) sau subspecii ale acestuia care sunt destul de greu de identificat fara lupa, iar eu nu sunt specialista in Bryophyte. Am incercat sa generalizez informatia pentru a intelege si cei care nu sunt in domeniul cateva curiozitati despre muschi. Daca te intereseaza studiul mai aprofundat al acestora iti pot face cateva recomandari.

      Apreciază

    1. Muschiul are proprietati antiseptice pentru oameni. Se pot face diferite extracte, exista medicamente pe baza de extract din muschi sau se poate folosi direct planta. In razboi, oamenii foloseau bucati de muschi pentru a-si acoperii ranile sa nu se infecteze.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s