Dealul cu melci – The snail hill

[RO] Dealul cu melci este o rezervatie naturala, paleontologica, situata in comuna Vidra, judetul Alba. Aceasta rezervatie este un bogat punct fosilier cu gasteropode. Este unul dintre primele locuri de acest gen descris in literatura geologica, fiind descoperit rapid datorita locatiei accesibile in care se afla. Dealul cu melci este, insa, un loc extrem de vechi. Formatiunea geologica s-a format in urma cu 65-70 de milioane de ani si reprezinta o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 de specii de moluste (melci).

acteonella gigantea
Dealul cu melci – The snail hill
dealul cu melci
Dealul cu melci – The snail hill

Cea mai predominanta specie fosilizata in Dealul cu melci este Acteonella gigantea. In stanca dealului se pot obseva incrustate, cochiliile mari si groase ale acestui melc preistoric. Aceasta specie s-a pastrat foarte bine timp de 70 de milioane de ani aducand cu sine toata istoria geologica a zonei din Cretacic pana in zilele noastre. Pe langa Acteonella gigantea, pe Dealul cu melci se pot observa fosile ale speciilor Acteonella lamarcki, A. conica sau specii ale genurilor Crasatella, Modiolus, Arca si Astarte.

hill
Dealul cu melci – The snail hill
the snail hill
Dealul cu melci – The snail hill

Dealul cu melci este cel mai mare si important punct fosilier din tara. Fosilele se pot gasi pe o suprafata de 4 ha, iar 0.6 ha din aceasta zona este considerata arie protejata de interes national. Zona montana in care se afla aceasta rezervatie este superba, iar dealul cu melci face ca acest loc sa fie unic. Merita vizitat, iar atunci cand suntem in zona primul lucru care trebuie sa-l facem este un exercitiu de imaginatie. Acum 65-70 de milioane de ani in acest loc a fost o mare calda in care acesti melci se scaldau, marea a secat, iar azi in acelasi loc troneaza Muntii Apuseni si mai exact Dealul cu melci.

snail
Dealul cu melci – The snail hill

[EN] The snail hill is a paleonthological reservation that constitutes a rich fossil gastropod point that is representative for the reef facies of the Senonian, a period of the superior Cretaceous. Geologically unic, 65-70 million years old, it represents an alternation of grit stone and marl conglomerates with 35 species of mollusk, among which the dominant form is Acteonella gigantea. The protected area has a surface of 0,6 ha.

snail hill
Dealul cu melci – The snail hill

Snail hill is one of the largest fossil regions in the country. The fossil stand proof to the fast that, 65-70 million years ago, the hill was under a warm sea that allowed the development of a rich fauna.

melc
Dealul cu melci – The snail hill

Adela Teban

3 gânduri despre „Dealul cu melci – The snail hill

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s