Leopardul zapezilor – Snow Leopard

Panthera uncia, cunoscut ca Leopardul zapezilor sau Irbis, este o felina pe cale de disparitie. Dupa cum ii spune si numele, traieste in zone muntoase, in permanenta inzapezite din Asia Centrala, Afganistan, podisul Tibet, zona lacului Baikal sau M-tii Tian Shan. Felina are o blana groasa, de culoare gri-cenusiu cu pete in forma de inel, care acopera un corp zvelt, flexibil si o coada foarte lunga.download (1)Leopardul zapezilor este un pradator feroce care vaneaza animale destul de mari cum ar fi cerbi, capre salbatice, reni sau mistreti. Desi pare un animal mare, leopardul este unul dintre cei mai mici reprezentanti ai familiei pantherinae. Cantareste 27-55 kg si are o inaltime de 60 cm, insa coada este neobisnuit de lunga in randul felinelor. Aceasta reprezinta aproape 90% din lungimea corpului. Este un animal periculos si rezistent, poate supravietui la 6000 m altitudine cu temperaturi scazute, viscol puternic si aer rarefiat.download (2)Irbisul este denumit de localnici „fantoma muntilor” datorita faptului ca este zarit foarte rar. Blana sa prezinta un camuflaj care se integreaza aproape perfect cu peisajul montan. De asemenea, numarul indivizilor este intr-o continua scadere. De la inceputul secolului XX, Irbisul este inscris pe lista rosie, fiind un animal protejat, iar din 2012 vanatoarea a fost strict interzisa in toate regiunile. In prezent exista aproximativ 4000-6000 de exemplare in salbaticie, dintre care 2500 traiesc in Tibet.download (3)Datorita frumusetii sale aparte si a faptului ca traieste in zone deosebite, a intrat in atentia oamenilor cu mult timp in urma. Prima imagine cu leopardul apare in 1761 cand Georges Louis de Buffon l-a mentionat intr-una din lucrarile sale, unde il descria sub denumirea de „Once”, un animal feroce, antrenat sa vaneze care traieste in Persia. Prima atestare stiintifica apare in 1775. Naturalistul german Johann Schreber il denumeste Felis uncia. De-a lungul timpului specia a primit mai multe denumiri stiintifice.download (4)Leopardul zapezilor este si un adevarat simbol, acesta apare pe diferite bancnote si monezi din Kazahstan, pe timbre sau steme cum ar fi: stema republicii Hacasia si Tatarstan, stema orasului Alma-Ata sau Samarkand. De asemenea echipa de hochei „Ak-Bars” a preluat denumirea felinei, ak-bars in tatara insemnand leopard alb.download (5)

Sursa foto: National Geographic (http://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/s/snow-leopard/)

Adela Teban 

 

Anunțuri

4 comentarii la ”Leopardul zapezilor – Snow Leopard

  1. Probabil își urmărește în fugă pe stânci prada, iar coada îl ajută la schimbările de direcție (?)
    Vânători ”de ambuscadă” ca râsul ori dispărutul smilodon au, dimpotrivă, coada foarte mică.

    Apreciat de 1 persoană

    • Sincer nu stiu si nici nu am gasit ceva date concrete legate de coada. E curios faptul ca leopardul zapezii are corpul mult mai mic decat celelalte tipuri de pantera si leopard, iar coada mult mai mult mai lunga. Datorita conditiilor in care traieste a fost foarte greu de studiat, iar exemplarele de la zoo nu se mai comporta ca in salbaticie.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Leopardul zapezilor – Snow Leopard – The mysteries of nature – Cronopedia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: