Spanzul – printre leacuri si legende

Spanzul (Helleborus spp.) este o planta din familia Ranunculaceae. Creste in paduri si infloreste primavara. La prima vedere, spanzul are o floare cu petale verzi, insa ceea ce ne induce in eroare sunt sepalele, acestea avand forma unor petale cu fata anterioara verde si cea posterioara verde inchis cu urme rosiatice. Sepalele inconjoara „adevaratele” petale care sunt transformate in cornete nectarifere. In Romania apar doua specii ale genului Helleborus si anume Helleborus purpurascens (spanzul comun) si Helleborus odorus (spanzul verde).

6

Planta este extrem de toxica, in special radacinile. Aproximativ 5 grame de extract pot fi fatale pentru organismul uman, insa, un gram din acelasi extract poate salva vieti. In lumea medicinei naturiste se spune ca spanzul este cel mai puternic medicament din lume, avand efect inhibitor pentru cateva boli grave, printre care si tumorile maligne. De asemenea, reumatisnul este tratat cu succes cu ajutorul extractului de spanz. Probabil ati auzit de renumitul medicament „boicil” pentru reumatism, numele sau provine de la Dr. Boici care in anii 60` a reusit sa trateze cateva cazuri extrem de grave de reumatism cu fiertura de spanz preparata in casa. Astfel dupa o vreme in care oameni din diferite localitati veneau la el bolnavi si se intorceau pe picioarele lor acasa, doctorul a brevetat o serie de medicamente folosind ca substanta activa extractul de Helleborus.

1

Spanzul este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca fiind planta de leac, insa exista si cateva legende europene legate de aceasta planta miraculoasa. Se spune ca spanzul era folosit pentru ritualuri vrajitoresti de invocare a diavolului, avand puteri nemaintalnite si mult mai puternice decat orice alta planta. In mitologia greaca se vorbeste despre Melampus din Pylos, care ar fi vindecat de nebunie pe fiicele regelui Argos cu aceasta planta. De asemenea in Roma antica, spanzul era considerat planta magica datorita faptului ca avea atat proprietati vindecatoare cat si o toxicitate iesita din comun.

5

In folclorul romanesc, spanzul este o planta de leac, respectata si venerata de batrani. Acestia respecta cu strictete regulile de recoltare si preparare a fierturilor pentru a beneficia din plin de proprietatiile vindecatoare ale plantei. Se spune ca spanzul se recolteaza inainte de Sf. Gheorghe si doar de catre o fetita mica sau o femeie foarte batrana, de asemenea inainte de a scoate planta din pamant, aceasta rosteste de trei ori rugaciunea „Tatal nostru”.

2

Dincolo de mituri, legende si leacuri babesti, in lumea stiintifica s-au efectuat de-a lungul timpului o serie foarte mare de teste care au confirmat adevaratele proprietati curative ale plantei. Astfel pe piata sunt diferite medicamente care au la baza extract din radacina de spanz. Cel mai utilizat este in tratamentul reumatismului, insa sunt cunoscute efectele sale curative si in diferite forme severe de cancer, iar medicina se indreapta incet, incet, spre descoperirea celor mai optime formule de utilizare a extractelor naturale de plante pentru a trata aceste boli.

4Adela Teban

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s