Hibernarea – De ce ursii nu hiberneaza cu adevarat?

Hibernarea este fenomenul prin care rata metabolismului bazal scade la minim, adica scade numarul caloriilor necesare corpului in stare de repaus. Acesta este un fenomen fiziologic care apare la unele animale pentru a le ajuta sa supravietuiasca perioadelor cand hrana este limitata, de exemplu iarna. Hibernarea este caracterizata printr-o stare de inactivitate totala, temperatura scazuta a corpului, respiratie si circulatie lenta si activitate cerebrala redusa. Cu alte cuvinte corpul animalului intra intr-o letargie extrema, ca o „anestezie” din care nu se poate trezi usor si care poate dura cateva luni.

pexels-photo-134061
by Monicore

Pentru a intra in starea de hibernare, corpul animalelor incepe „pregatirea” cu cateva saptamani inainte. Animalul mananca foarte mult si se ingrasa pentru a avea suficiente substante nutritive necesare pentru urmatoarele luni. Celulele corpului isi modifica structura, membrana celulara se ingroasa pentru a putea face fata temperaturilor scazute. Toata aceasta pregatire a corpului de datoreaza unor hormoni specifici, HP (proteine de hibernare), care se activeaza treptat in functie de conditiile de mediu, cand temperatura de afara scade sau ziua devine mai scurta.

pexels-photo-845921
by Ginny

Printre animalele hibernante se numara unele insecte, cum este bondarul (Bombus spp.) sau unele broaste care pot hiberna sub apa. De asemenea, liliacul (Desmodus rotundus) si ariciul (Erinaceus europaeus) hiberneaza foarte mult, de la 2 pana la 5 luni. Probabil va intrebati de ce nu am dat ca exemplu ursul, acesta fiind primul animal despre care invatam inca din scoala primara ca hiberneaza. Insa, realitatea este alta. Hibernarea la urs este un fenomen controversat si dezbatut de multi autori, fara a exista o explicatie clara.

_67I2135.JPG
by Sorin Daraban

Ursul polar (Ursus maritimus) nu hiberneaza deloc, acesta este un animal marin care gaseste hrana tot timpul anului si nu are nevoie de hibernare. In schimb, ursul brun (Ursus arctos) nu hiberneaza 100%, dar intra intr-un fel de somn profund (stare de amorteala). Desi majoritatea functiilor corpului isi reduc activitatea, functiile vitale cum sunt respiratia si circulatia continua fara modificari. De asemenea, activitatea cerebrala nu incetineste ci intra intr-o stare de veghe permanenta, motiv pentru care ursul se poate trezi la cel mai mic zgomot. Ursul nu se trezeste doar cand este deranjat, ci o data la cateva zile iasa din barlog pentru a se dezmorti sau pentru a-si schimba pozitia, motiv pentru care el este periculos chiar si in perioada de „hibernare”.

_67I2117
by Sorin Daraban

Un alt aspect interesant il reprezinta femelele gestante care pot da nastere puilor chiar si in timpul somnului de iarna, acest fapt demonstrand din nou ca ursii nu hiberneaza in totalitate. In concluzie, atat iarna cat si vara ursul este un animal destul de periculos si nu este de mirare ca il zarim la plimbare prin zapada in toiul iernii. Desi in mare parte este lenes, nu este bine sa-i fie subestimata activitatea, indiferent de perioada anului.

Adela Teban

 

15 gânduri despre „Hibernarea – De ce ursii nu hiberneaza cu adevarat?

  1. Frumoasa postare si interesanta. Ursii nostri ca dealtfel mai toate animalele nu vietuiesc asa cum trebuie si sunt pasibili de omorare la tot pasul. Oamenii nostri nu inteleg de ce sunt asa vitregi cu animalele. Cand eram tanara , pe vremea comunism – socialismului asa de blamat astazi ( ca orice oranduire a fost si cu bune si cu rele, depinde de oameni cum inteleg si ca urmare cum se comporta). Datorita meseriei am colindat pe munti si vai. Padurile erau pline pe unde se stia ca vietuiesc animalele salbatice cu hrana pentru ele (carne si fan). Niciodata nu am intalnit ursul, lupul, cerbul, etc. Aveau cu ce se hrani pe timpul iernii si verii si-si duceau habitatul asa cum le-a lasat Dumnezeu in marea Lui Creatie. Acum mi se rupe inima la cat de greu o duc bietele animale.
    Weekend cu bucurii ❗

    Apreciat de 2 persoane

    1. Pentru a scrie o carte, as prefera sa mai astept putin. Informatia trebuie sa fie cat de cat originala intr-o carte, altfel nu vad rostul tiparirii ei. Consider ca mai am nevoie de timp pentru a putea crea cu propriile cuvinte ceva ce deja este scris in foarte multe carti, pentru ca aici nu este vorba de fictiune, beletristica sau alt gen de literatura artistica sa-i spun asa, ceea ce scriu eu sunt date exacte redactate in sute de carti de specialitate de foarte multi autori inaintea mea. E foarte greu sa scoti ceva diferit in acest domeniu. As vrea sa gasesc o forma noua, sa formez un alt stil de a prezenta aceste lucruri si cand il voi gasi cartea va fi publicata sigur. Momentan sunt in cautarea sau mai bine zis in procesul de slefuire a propriului stil.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s