Interpretarea naturii acum 20.000 de ani-How was nature seen 20.000 years ago

Arta poate fi interpretata in mii de feluri, in functie de ideile artistului, de gusturile privitorului, de cultura celui care face interpretarile, de perioada in care se afla sau de influentele societatii. De exemplu, natura, a fost muza pentru multi artisti, in diferite perioade de timp, avand diverse forme, culori si interpretari, influentate in general de era in care traia artistul. Azi vorbim despre o anumita arta si anume pictura, iar tema picturilor fiind bineinteles natura. Insa, nu vorbim despre orice fel de pictura, ci despre pictura preistorica, pictura rupestra. Mai exact, cum a fost interpretata natura in urma cu mai mult de 20.000 de ani, in picturile rupestre.

640-483082462-lascaux-cave-paintings
Lascaux cave, France

Cat de usor este posibil in zilele noastre sa imortalizam un scenariu care ne fascineaza, fie prin clasica pictura pe diferite suporturi si in diferite tehnici, fie prin fotografie. Naturalistii din intreaga lume isi impartasesc pasiunea prin astfel de hobby-uri, prezentand in cele mai diverse forme, frumusetea naturii. Adevarul este ca omul a fost coplesit de minunile naturii inca de la inceputul existentei sale si tot de atunci a dorit oarecum sa marcheze acest lucru. Astfel, scene din natura au fost realizate pe peretii pesterilor in care isi duceau traiul oamenii preistorici, moment in care s-a nascut si pictura rupestra. Aceste evenimente se intamplau in urma cu 50.000 de ani.

Lascaux_painting.jpg
Lascaux cave, France

Datorita locatiilor greu accesibile in care au fost realizate picturile rupestre si datorita metodelor de realizare, aceste opere de arta ancestrale au supravietuit timpului, fiind descoperite in epoca contemporana. Ele ne ofera un foarte bun exemplu al perspectivei oamenilor de atunci, mai exact cum au perceput si interpretat scenele din natura paleoliticului superior.

les combarelles.jpg
Les Combarelles cave, France

In Europa exista multe zone in care pot fi gasite picturi rupestre, insa 3 dintre ele au o importanta si valoare deosebita, datorita perioadei si felului in care s-au pastrat timp de mii de ani. Regiunea Dordogne din Franta, gazduieste mai multe pesteri cu picturi rupestre printre care, celebrele Lascaux, Les Combarelles si Rouffignac, reprezentand diferite animale precum cerbi, cai, bivoli si mamuti.

rouffignac.jpg
Rouffignac cave, France

O alta regiune bogata in picturi rupestre este Cantabria, Spania. Picturile de aici sunt considerate cele mai vechi din Europa, acestea reprezinta urme de maini de femei si copii, pictate in nuante de rosu. Ele au fost realizate in urma cu aproximatix 30.000 de ani. De asemenea in Portugalia, mai exact pe valea raului Coa, se afla o expozitie de picturi rupestre in aer liber, acestea fiind speciale datorita faptului ca au rezistat atat de mult timp, nefiind sub adapostul pesterilor.

picturile-rupestre-preistorice-din-cantabria_63666
Cantabria cave, Spain

Au fost descoperite picturi rupestre si in Romania. Oamenii preistorici care au colindat aceste zone au lasat urme pe peretii pesterilor Gaura Chindiei, Cuciulat sau Coliboaia. acestea reprezinta urme de degete, elemente florale si diferite animale. Cu alte cuvinte aceste picturi reprezinta dovezi clare ca omul a fost de la inceputul existentei o fiinta curioasa si fascinata de lumea inconjuratoare. Printre aceste picturi lasate mostenire se remarca cel mai bine atractia pentru natura. Daca nu ar fi fost o anume pasiune si fascinatie fata de creaturile vii care convietuiau impreuna cu oamenii, ar fi fost imposibila realizarea in piatra a acestor mici opere de arta, efortul fiind compensat de dorinta de a marca si de a impartasi cu altii scenele deosebite din viata.

02-Gaura-Chindiei.jpg
Gaura Chindiei cave, Romania

„Arta pesterii este simpla si complexa, delicata si temporala, captivanta si magica, o expresie a modalitatii de a vedea lumea, moduri de a cere, comunica, vindeca si numara, printre multe alte functii pe care le-ar fi putut realiza, dar este, de asemenea, un material care ofera mai multe probleme decat solutii pentru studiu”- Francisco M. Galvan

coliboia3
Coliboaia cave, Romania

Adela Teban

4 gânduri despre „Interpretarea naturii acum 20.000 de ani-How was nature seen 20.000 years ago

    1. It’s very fascinating what they did, it’s not an easy job to paint a cave wall and they did it very well because after 20.000 years we can still see those paintings. We are lucky that we can still have them, even if many of them are lost.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s