Noi descoperiri in Madagascar

Insula Madagascar este un paradis al biodiversitatii. Cele mai fascinante, unice si colorate animale traiesc pe aceasta insula, iar 90% dintre ele nu traiesc in nici un alt loc din lume. Printre aceste vietati se numara si cameleonii. Nu mai putin de 80 de specii de cameleoni se afla in Madagascar, iar anul acesta au fost descoperite inca 3 specii noi.

Calumma_Parsonii_Ste_Marie_Madagascar
Calumma parsonii

David Protzel, de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munich, Germania, impreuna cu echipa sa, au identificat 3 specii noi de cameleoni prin examinarea organelor genitale si analizarea unor gene a sute de indivizi de pe insula. Dupa toate analizele amanuntite au iesit la iveala 3 indivizi diferiti fata de celelalte specii deja cunoscute. Toti sunt mici, avand aproximativ 10 cm lungime si au nasul lung cu mici apendici care cresc pe el dandu-i un aspect bulbos. Se spune despre acesti cameleoni ca ar avea nas asemanator cu marioneta Pinocchio.

Calumma-crypticum-2016-vor-Ambositra-2
Calumma crypticum

Ceea ce este cu adevarat special si spectaculos la aceste animalute este culoarea. Nu degeaba sunt supranumiti cameleoni „curcubeu” deoarece pielea lor este foarte colorata in special cu nuante de galben, rosu si violet. Cameleonii curcubeu nu sunt usor de gasit, ei traiesc undeva in nordul insulei Madagascar, iar numarul indivizilor este foarte scazut.

Fig_2_kompr
NEW! Calumma uetzi

Cele 3 specii noi descrise fac parte din genul Calumma. Acest gen de cameleoni este endemic pentru Madagascar si de asemenea sunt specii restranse, ceea ce denota ca nu le vom intalnii in alta zona din lume. Calluma uetzi, a fost denumita dupa Peter Uetz, un cercetator cu o baza de date incredibila formata din specii de reptile. Masculii din aceasta specie pot fi recunoscuti dupa culorile pielii si anume ocru, turcoaz, rosu aprins si mov. Calumma lefona, este deosebita de ceilalti cameleoni datorita rostrului (nasul) in forma de bulb. Denumirea sa provine de la cuvantul „lefona” care in limba malgasa inseamna „sulita, spada”. Ultima specie descoperita este Calumma juliae, fiind denumita dupa Julia Forster, care a ajutat la colectarea indivizilor. Aceste specii au fost gasite pana acum intr-o arie de aproximativ 0,15 km patrati de padure, iar echipa de cercetatori a cerut protejarea imediata a zonei.
Sursa: Zool.J.Linn.Soc http://doi.org/cnmg (2018), Nature-The international weekly journal of science

Adela Teban

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s