Corbul de mare cu picioare albastre

Corbul de mare cu picioare albastre (Sula nebouxii) este o pasare marina, unica si interesanta. Traieste in zonele tropicale si subtropicale, in estul Oceanului Pacific, iar cele mai multe perechi se gasesc in jurul insulelor Galapagos. Este usor de recunoscut datorita picioarelor si a ciocului de culoare albastra. Aceste pasari sunt destul de mari, masculii masurand in jur de 35 cm, iar femelele 90 cm. Se hranesc in special cu pesti si vaneaza in perechi. De asemenea, prezinta un comportament interesant in timpul clocirii. Femelele depun cate 3 oua pe sezon, insa nu le depun in acelasi timp. Dupa ce primul ou a fost depus incepe clocirea, comparativ cu alte specii care depun toate ouale si apoi le clocesc. Acest lucru va determina o crestere inegala a puilor si ulterior va creea o competitie intre frati pentru mancare.

Blue-footed-booby-at-nest-with-chicks

Blue-footed-booby-at-nest-with-eggs
Blue-footed booby – Sula nebouxii – Corbul cu picioare albastre

Culoarea albastra a picioarelor este rezultatul alimentatiei exclusive cu pesti. Pasarea acumuleaza pigmenti carotenoizi din mancare. Pigmentii carotenoizi sunt antioxidanti si stimuleaza sistemul imunitar al pasarilor, astfel intesitatea culorii este un indicator pentru sanatatea indivizilor. Au fost facute experimente in care mai multe pasari au fost supuse unui tratament cu mancare saraca in lipide si lipoproteine, iar in 48 de ore culoarea picioarelor se schimba, devenind din ce in ce mai stearsa. Acest fenomen este folosit de femele pentru selectia masculilor, acestea alegand masculii cu picioare cat mai intens colorate, fiind simbolul sanatatii lor.

Blue-footed-booby-foot-detail

Blue-footed-booby-feeding-young

Corbul de mare cu picioare albastre este recunoscut si dupa numele de „booby”, care deriva din limba spaniola de la cuvantul „bobo” insemnand stupid, prostanac. Pasarile au primit acest nume datorita felului in care merg pe uscat, fiind foarte stangaci. Se descurca mult mai bine la zbor sau chiar la innot. Datorita faptului ca se deplaseaza foarte greu, au fost usor de vanat si capturat de catre oameni. Azi, este o specie protejata si poate fi admirata in mediul sau natural, insa cu mare atentie pentru a nu-i deteriora habitatul.

Female-blue-footed-booby-resting-on-rock

Adela Teban

Reclame

5 gânduri despre „Corbul de mare cu picioare albastre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s