Motherhood

DSC_0160.JPG

„Life doesn’t come with a manual, it comes with a mother.”-anonim

Adela Teban

Anunțuri

Rhapsody in blue – Trandafirul mov

[RO] Trandafirul, floarea arhicunoscuta si indragita de toata lumea, apare in cele mai minunate gradini si ne incanta privirea in nenumarate culori. In lume exista aproximativ 200 de specii de trandafiri si cateva mii de varietati si hibrizi. Azi facem cunostiinta cu trandafirul mov.

mov

Trandafirul mov face parte din familia Rosaceae, clasa Floribunda. Aceasta varietate deosebita de trandafir poarta denumirea de „Rhapsody in blue” sau prescurtat „Rhaps blue”. Are o culoare unica, intalnita mai rar in randul trandafirilor. Rhaps blue poate fi plantat din octombrie pana in martie, urmand sa infloreasca la sfarsitul lunii mai. Astfel la inceputul verii, trandafirul mov isi face aparitia in cele mai frumoase gradini.

purple rose

[EN] The Rose is the flower known and loved by everyone. It appears in many colors and delight us with their beauty. In the world there are about 200 species of roses and a few thousand varieties and hybrids. Today we`ll talk about the purple rose.

purple

The purple rose belongs to Rosaceae family. This variety is known as Rhapsody in blue or simple Rhaps blue. It has a completely unique color, rarely found among roses. Rhaps blue can be planted any time between end of October and mid March. The purple rose will bloom in May and June. So, in early summer this variety of rose will appear in the most beautiful gardens.

roseAdela Teban

Sunset in the Danube Delta

Apus de soare in Delta Dunarii – Sunset in the Danube Delta

amurgsunsetriverdeltadelta dunariiapustwilight

Adela Teban

Leisurely

DSC_0271.JPG

„The faster we live, the less emotion is left in the world. The slower we live, the deeper we feel the world around us.” – Stanko Abadzic

Adela Teban

Dealul cu melci – The snail hill

[RO] Dealul cu melci este o rezervatie naturala, paleontologica, situata in comuna Vidra, judetul Alba. Aceasta rezervatie este un bogat punct fosilier cu gasteropode. Este unul dintre primele locuri de acest gen descris in literatura geologica, fiind descoperit rapid datorita locatiei accesibile in care se afla. Dealul cu melci este, insa, un loc extrem de vechi. Formatiunea geologica s-a format in urma cu 65-70 de milioane de ani si reprezinta o alternanta de conglomerate cu gresii si marne unde sunt incrustate 35 de specii de moluste (melci).

acteonella gigantea
Dealul cu melci – The snail hill
dealul cu melci
Dealul cu melci – The snail hill

Cea mai predominanta specie fosilizata in Dealul cu melci este Acteonella gigantea. In stanca dealului se pot obseva incrustate, cochiliile mari si groase ale acestui melc preistoric. Aceasta specie s-a pastrat foarte bine timp de 70 de milioane de ani aducand cu sine toata istoria geologica a zonei din Cretacic pana in zilele noastre. Pe langa Acteonella gigantea, pe Dealul cu melci se pot observa fosile ale speciilor Acteonella lamarcki, A. conica sau specii ale genurilor Crasatella, Modiolus, Arca si Astarte.

hill
Dealul cu melci – The snail hill
the snail hill
Dealul cu melci – The snail hill

Dealul cu melci este cel mai mare si important punct fosilier din tara. Fosilele se pot gasi pe o suprafata de 4 ha, iar 0.6 ha din aceasta zona este considerata arie protejata de interes national. Zona montana in care se afla aceasta rezervatie este superba, iar dealul cu melci face ca acest loc sa fie unic. Merita vizitat, iar atunci cand suntem in zona primul lucru care trebuie sa-l facem este un exercitiu de imaginatie. Acum 65-70 de milioane de ani in acest loc a fost o mare calda in care acesti melci se scaldau, marea a secat, iar azi in acelasi loc troneaza Muntii Apuseni si mai exact Dealul cu melci.

snail
Dealul cu melci – The snail hill

[EN] The snail hill is a paleonthological reservation that constitutes a rich fossil gastropod point that is representative for the reef facies of the Senonian, a period of the superior Cretaceous. Geologically unic, 65-70 million years old, it represents an alternation of grit stone and marl conglomerates with 35 species of mollusk, among which the dominant form is Acteonella gigantea. The protected area has a surface of 0,6 ha.

snail hill
Dealul cu melci – The snail hill

Snail hill is one of the largest fossil regions in the country. The fossil stand proof to the fast that, 65-70 million years ago, the hill was under a warm sea that allowed the development of a rich fauna.

melc
Dealul cu melci – The snail hill

Adela Teban

Romania landscape

nature.JPG
Rezervatia naturala Cheile Turenilor

Adela Teban

Green and purple

mountain
Wild is my favorite color!

Adela Teban

Pulsatilla vulgaris – Un remediu natural

Pulsatilla vulgaris este o planta cunoscuta sub denumirea populara de anemona sau deditel. Face parte din familia Ranunculaceae, plante care infloresc primavara. Majoritatea prezinta proprietati benefice organismului uman. Pulsatilla este o planta erbacee, creste in locuri stancoase si calcaroase. Are o floare frumoasa cu 6 petale mari, alungite si mov, aceasta infloreste in martie-aprilie.

pulsatilla
Deditel (Anemone) – Pulsatilla vulgaris – Pasque flower

Din pacate anemonele se gasesc tot mai rar si in locuri izolate, la intrarea in padurile de stejar sau pe anumite poieni. Datorita proprietatilor homeopatice ale plantei, oamenii au scos florile cu tot cu radacina, acest fapt a condus la diminuarea populatiei de anemone. In Regatul Unit, Pulsatilla vulgaris este considerata planta protejata si a fost inregistrata pe lista rosie a speciilor pe cale de disparitie. Fiind o planta de interes national, englezii, au numit anemona, simbol al regiunilor Cambridgeshire si Hertfordshire.

anemona
Deditel (Anemone) – Pulsatilla vulgaris – Pasque flower

pulsatilavulgaris

Despre caracterele homeopatice ale anemonelor se spun multe lucruri interesante. Tratamentul cu anemone fiind unul dintre cele mai importante remedii naturale. Toata planta este comestibila si se poate utiliza pentru migrene, nevroze, psoriazis, tahicardie. Tratamentul cu extract de anemone se recomanta si femeilor cu probleme hormonale sau copiilor cu astm bronsic, otita, sinuzita, bronsita. Efectul acestei plante este aproape imediat si nu se cunosc contraindicatii. Se recomanda, insa, in timpul tratamentelor cu Pulsatilla vulgaris sa nu se consume usturoi, acesta ii va neutraliza efectul.

pulsatila
Deditel (Anemone) – Pulsatilla vulgaris – Pasque flower

In unele regiuni din Europa aceasta floare apare in zone de granita unde este mult sol pietros. Localnicii acestor zone au creat legende despre anemone zicand ca ar fi aparut la granita in locul unde sangele danezilor cazuti in lupta ar fi inmuiat pamantul. Astfel se poate spune despre anemona ca este o floare miraculoasa si speciala, datorita beneficiilor sale, frumusetii si a faptului ca nu se lasa usor gasita.

floarea pastelui
Deditel (Anemone) – Pulsatilla vulgaris – Pasque flower

Adela Teban

MovieTime: Great Barrier Reef

Marea Bariera de corali din Australia este considerata o minune naturala, fiind cel mai mare organism viu din lume. Cuprinde aproximativ 3000 de recifuri de corali si se intinde pe o suprafata de 344.400 km patrati. In aceasta zona se afla 400 de specii diferite de corali si alte 10.000 de specii de vietuitoare marine printre care pesti, crustacei, alge, meduze etc. Paradisul subacvatic este, insa, in mare pericol datorita incalzirii globale. Apa oceanului se incalzeste treptat, iar daca temperatura creste peste limita suportata de corali, acestia se decoloreaza si in final se calcifica. Acest proces deja a inceput, iar in unele regiuni ale recifului multi corali au avut de suferit. Sa ne bucuram totusi ca inca exista, iar pentru cei care nu au avut norocul sa viziteze paradisul subacvatic va invit sa vizionati un documentar fascinant despre maretia recifului de corali.

 

Adela Teban 

Uppermost

Bug

„Appreciate the little things. They are so many!”

 

Adela Teban